Rieky Maas, Jef Kolsters (3gt), Imme Coolen (3v) en Lea Maandonks gaan op reis naar Malawi met Edukans.
Rieky Maas, Jef Kolsters (3gt), Imme Coolen (3v) en Lea Maandonks gaan op reis naar Malawi met Edukans. (Foto: )

Rieky Maas: een echte werelddocent

Lieke Peeters

Pius X docent in Malawi

Sinds 2002 zorgt Edukans voor beter onderwijs in ontwikkelingslanden. Rieky Maas, kernteamleider vwo op het Pius X-College, zet zich al jaren in voor dit goede doel. Zij is nu met nog een dertigtal docenten en leerlingen in Blantyre, een stad in het zuiden van Malawi. Rieky wil graag wat meer vertellen over wat ze daar gaan doen.

BLADEL - We kennen Edukans van de actie 'Schoenmaatje' op de basisschool. Leerlingen stoppen speelgoed in een schoenendoos en die wordt naar een leeftijdgenootje in een ontwikkelingsland gestuurd. Op de middelbare school is er het programma genaamd 'Going Global'. Het Pius X-College en andere Nederlandse scholen doen daar aan mee. Zij sturen één of twee leerlingen naar een ontwikkelingsland, die daar op huisbezoek gaan bij hun 'buddy' en hun lessen mee volgen. Na school gaan ze in gesprek met elkaar over 'Life Skills'. Dat gaat over onderwerpen als genderproblematiek, relaties en seksualiteit. Maar wat gaat Rieky Maas doen in Malawi?
Er is nog een derde programma, namelijk 'Werelddocent'. Nederlandse docenten gaan het met lokale docenten hebben over drie onderdelen. Eén van die onderdelen is het pedagogisch klimaat: hoe de docenten omgaan met hun leerlingen. De Nederlandse docenten delen hun ervaringen met de Malawische docenten. Een ander onderdeel gaat over efficiëntere en actievere leervormen. Nu geven ze in Blantyre nog les op de traditionele manier: de docent zegt iets en de leerlingen herhalen het. Het laatste onderdeel gaat over het verzorgen van feedback. Na de les moeten de docenten onderling bespreken hoe ze hebben lesgegeven. Feedback is erg belangrijk voor het verbeteren van onderwijs.
Donderdag 21 februari zijn twintig Going Global-studenten en acht Werelddocenten vertrokken naar Blantyre, Malawi. Rieky: "Wat ik ga doen is die acht docenten begeleiden, dus kijken waar ze nog hulp bij nodig hebben, waar ze vragen over hebben, maar vooral: hoe vergaat het die docenten? Wat voor impact heeft het, wat maakt het los?" Dit is voor Rieky namelijk al haar derde reis: ze is al twee keer naar Oeganda geweest en nu naar Malawi.
Sinds 2004 werkt het Pius X-College samen met Edukans en is er elk jaar minstens één leerling naar een ontwikkelingsland gegaan om daar te helpen. Sinds enkele jaren gaat er ook een docent mee. Zondag 3 maart komt de groep weer terug naar Nederland. De Going Global-studenten gaan presentaties geven aan de onderbouwklassen, want op 9 mei is de actiedag op het Pius X-College: de eerstejaars gaan wandelen, de tweedejaars gaan fietsen en de derdejaars kunnen fietsen of plantjes verkopen. De opbrengst gaat naar Edukans.

Na de reis gaat de Kempenaer nog eens op bezoek bij Rieky en zal ze over haar ongetwijfeld indrukwekkende verhalen vertellen.

Meer berichten