Column Lowie

Lowie Seuntjens

Foto: Foto:

Vrijdag 8 maart zendt de VPRO op NPO3 'Leaving Neverland' uit; een spraakmakende documentaire waarin Wade Robson en James Safechuck vertellen hoe ze in de jaren tachtig als jonge jongens bevriend raakten met popicoon Michael Jackson en vervolgens jarenlang door hem seksueel werden misbruikt.

Ik heb een beetje te doen met de echte die-hard fans van The King Of Pop. Ongetwijfeld zullen ze het vreselijk vinden dat hun idool voor de zoveelste keer opnieuw aan de schandpaal wordt genageld.

Het is sowieso moeilijk als je favoriete acteur of musicus opeens goed fout blijkt te zijn geweest. Neem nou Richard Wagner. Componeerde geweldige opera's maar was wel de hofcomponist van Adolf Hitler. Zelf had ik ook de pe in toen ik hoorde dat Kevin Spacey, die schitterde in 'The Usual Suspects' en 'House Of Cards' met zijn tengels aan jonge jongens zou hebben gezeten.

Mogen fans van Michael Jackson nu niet meer genieten van zijn muziek en moet ik de 'The Usual Suspects'-DVD met Spacey nu opeens in de kliko gooien? Natuurlijk niet.
Veel mooie muziek en films zijn nou eenmaal gemaakt door enge machtswellustelingen en griezelige etterbakken.

Maar wat mij wel steekt is dat jongens als Jackson en Spacey de middelen hebben om een legertje peperdure advocaten in te huren en zo weten te ontsnappen aan rechtsvervolging.

Waar we zelf wel wat aan kunnen doen is de mythevorming rondom sterren. Vaak neemt die een loopje met de realiteit. Want als je fan bent van de muziek van Michael Jackson wil dat nog niet zeggen dat je fan bent van het gedrocht dat groeide uit het wonderkind uit Indiana.

De vergelijking gaat niet helemaal op, maar mijn oude wijze buurvrouw die al jaren weduwe was zei altijd: 'Voor een lekker stukje braadworst hoef ik geen heel varken meer in huis te halen.' Ze kon genieten van de muziek van Andre Rieu, maar kreeg rillingen van zijn maniertjes en zijn vieze lange nephaar. Hoe dan ook, vrijdag 8 maart zeker kijken.

Meer berichten