De verstilde emotie in de foto's van Henri Senders vertelt bij elke foto een eigen verhaal
De verstilde emotie in de foto's van Henri Senders vertelt bij elke foto een eigen verhaal (Foto: Ton van de Vorst)

'Ik ben nu eenmaal een romanticus'

Ton van de Vorst

Senders exposeert bij Oogenlust

Van 1 maart tot en met 12 april exposeert Duizelnaar Henri Senders zijn werk in galerie Hans Persoon bij domein Oogenlust. Op 24 maart is hij zelf aanwezig om belangstellenden te woord te staan en zijn werk toe te lichten. Henri Senders is fotograaf, de mysterieuze toon van de vaak versluierde beelden hebben spreken het gevoel van de toeschouwer aan.

Eersel – Henri Senders is fotograaf. Maar meer nog is hij kunstenaar, iemand met gevoel voor mensen en hun emoties, met een scherp oog voor scenes en lichtinval. "Veel fotografen zouden betere foto's maken als meer tijd zouden nemen om te kijken naar het licht", zegt hij daarover. Hij neemt allerlei baantjes aan om de rekeningen te kunnen betalen maar vooral om tijd te kunnen besteden aan zijn fotografie. Sinds 2006 fotografeert hij - niet professioneel in de zin dat hij van zijn werk kan leven - maar vooral artistiek. Hij is niet het soort fotograaf dat je zou verwachten, met een studio, camera's, kunstlicht, reflectieschermen, computers, software en allerlei attributen om een interessante scene te maken. Een fotoshoot met Henri Senders is low-budget. Het is een intuïtieve aangelegenheid, waar met bestaand licht wordt gewerkt op een passende locatie, een kleine camera, een verkleedkist met kleding die hij in kringloopwinkels heeft verzameld en bovenal een groot inlevingsvermogen in de gedachtewereld van degene voor zijn camera. De beeldbewerking die hij toepast is minimaal.

"Ik ben nu eenmaal een romanticus. Ik wil foto's maken waar mensen blij van worden, warme sfeervolle foto's waar mensen iets van zichzelf in herkennen. Ik wil niet de rauwe werkelijkheid haarscherp weergeven, het is al moeilijk genoeg om vandaag de dag jezelf staande te houden. Er is nauwelijks plaats voor dromers, kinderen kunnen bijna niet meer spelen, rondspringen en kind zijn. En het is moeilijk om een plaats te vinden waar je vriendschap en veiligheid ervaart en waar je je welkom voelt. Er is veel stil verdriet onder jong volwassenen, omdat ze zijn opgegroeid in een emotioneel onveilige wereld, waarin ze liefde en aandacht hebben gemist en veel te snel volwassen zijn moeten worden. Mensen die mijn werk hebben gezien en zich door mij willen laten fotograferen hebben meestal al het nodige meegemaakt en wat te vertellen. Als ik iemand ophaal die voor een fotoshoot een verre reis heeft gemaakt dan krijg ik heel snel al hun levensverhaal te horen. En daar komen mooie foto's uit voort."

Een selectie uit het werk van Henri Senders met romantische versluierde portretten en gereflecteerde taferelen is tot en met 12 april te zien in galerie Hans Persoon bij Domein Oogelust. Op 24 maart van 14 tot 17 uur is zelf aanwezig om zijn werk toe te lichten. Meer informatie op www.henrisenders.nl

Meer berichten