Ad van Limpt is in zijn nopjes met de duofiets. Er is zelfs aan een makkelijke opstap, voetenplankje en veiligheidsgordel gedacht.
Ad van Limpt is in zijn nopjes met de duofiets. Er is zelfs aan een makkelijke opstap, voetenplankje en veiligheidsgordel gedacht. (Foto: )

Leuk voor deelnemer en vrijwilliger

Nicole Leijen

Vanaf april duofietsen in Reusel

Het begon allemaal zo'n jaar geleden toen Ad van Limpt als vrijwilliger met de Zonnebloem een week naar Lunteren was. Er werd veel gefietst met een rolstoelfiets en Ad zag met eigen ogen hoe enorm de mensen daar van genoten. Dat wilde hij in Reusel ook en hij heeft het voor elkaar gekregen. Binnenkort zien we maar liefst 4 duofietsen en een rolstoelfiets gezamenlijk door Reusel en omstreken fietsen. Het zal een mooi gezicht zijn.

REUSEL – Ad zegt bewust 'gezamenlijk'. Want dat is het idee. Deelnemers en vrijwilligers gaan samen op pad. "Het doel is namelijk om mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen een gezellige middag te laten beleven", aldus de enthousiaste Ad, "en het groepsverband draagt aan die gezelligheid bij. Bovendien is het ook veiliger. En", voegt hij er aan toe, "het zou mooi zijn als we daarmee sommige mensen uit een sociaal isolement weten te halen."

Voor het zover was, moest er veel gebeuren. Er moest een stichting opgericht worden, financiële middelen gezocht worden, fietsen uitzoeken, vrijwilligers en deelnemers benaderen om nog maar niet te spreken over alle organisatorische bijzaken zoals planning, fietsenstalling en onderhoud. Gelukkig hoefde Ad het niet alleen te doen en had hij al snel hulp gevonden bij Karin Adriaans, Bert Mollen en Jan Hendriks die samen met hem het bestuur vormen en ieder hun eigen taken hebben. "En fijn dat we konden leunen op de ervaringen van Stichting Duofietsen Helmond", zegt Ad dankbaar. Nu de duofietsen gearriveerd zijn, kan het beginnen. Spannend is het wel, hoe het zal lopen. Er staan in ieder geval al 50 vrijwilligers te popelen om met deelnemers op pad te gaan. "Maar eerst gaan we samen proefrijden zonder deelnemers, zodat we de fiets goed leren kennen en ervaren welke wegen wel en niet geschikt zijn", vertelt Ad verder. "En dan gaan we, na het officiële startschot op 5 april, echt op pad." Ambities heeft Ad nog genoeg. Voor nu is het plan om een paar uur samen te fietsen door de prachtige natuur en ondertussen lekker neer te strijken op een terrasje of in een cafeetje om gezellig wat te kletsen en te drinken. Op termijn lijkt het hem leuk om bijvoorbeeld ook eens gezamenlijk te picknicken o.i.d. De aanhanger voor bagage is al besteld. "Maar eerst maar eens zorgen dat gasten zich aanmelden. Als we er dit jaar zo'n 300 blij kunnen maken met fietstochten, dan ben ik tevreden," spreekt Ad zijn ambitie uit. Hij is dan ook volop aan het promoten, zowel individueel als via onder andere zorginstellingen. Hij doet dit, gedreven door het feit dat zijn ouders jong zijn gestorven, met een enorm aanstekelijk enthousiasme. "Voor hun heb ik niks kunnen doen, dus laat me nu dan maar iets voor anderen betekenen, " zegt Ad vanuit zijn sociale hart.

Het project gaat vast en zeker slagen. Er zijn genoeg mensen die graag willen fietsen en dat zelfstandig niet meer kunnen. En er zijn genoeg mensen die graag iets doen voor een ander en er tijd voor hebben. In het project Duofietsen komt dit mooi samen en hebben zowel deelnemer als vrijwilliger een leuke middag. "Tja, of het moet zijn dat je iemand op je fiets treft die je niet leuk vindt", sluit Ad gekscherend af. Wetende dat dat wel mee zal vallen.

De kosten worden volledig uit de stichting betaald. De deelnemer betaald enkel de consumpties tijdens de tussenstop. Deelnemers worden thuis opgehaald. Op 5 april is er bij de Hollandershoeve tussen 14.00 uur en 16.00 uur gelegenheid om proef te rijden.

Inmiddels staan er zo'n 30 deelnemers op de aanmeldlijst, dus het begin is gemaakt. Kun je niet meer zelfstandig fietsen, maar lijkt het je leuk om een keer met de groep duofietsen mee te gaan? Aanmelden of informatie opvragen kan via www.duofietsenreusel.nl of a.limpt43@upcmail.nl. De vrijwilligers kijken er naar uit om met je op pad te gaan.

Meer berichten