De Volmolense Kano Club viert dit jaar het 75-jarig jubileum.
De Volmolense Kano Club viert dit jaar het 75-jarig jubileum. (Foto: )

75 jaar Volmolense Kano Club

Redactie

Club opgericht in Valkenswaard

2019 is voor de Volmolense Kano Club (VKC) een jubileumjaar. De vereniging bestaat 75 jaar. Op 13 mei 1944 werd in Hotel Bristol in Valkenswaard de voorloper 'Valkenswaardse Kano Club Venbergsche Molen' opgericht.

Valkenswaard/Waalre - Bij de oprichtingsvergadering werd als een van de doelstellingen vastgelegd: 'Het komen tot bescherming van de kano tegen vreemde elementen'. Dat was blijkbaar nodig, want na de bevrijding van Noord-Brabant in september 1944: 'moesten verschillende boten gerepareerd worden die door kogels waren doorschoten'.

Bij de oprichtingsvergadering werd de contributie bepaald op 1 gulden per maand. De vele personen die de club wilde steunen, maar niet in het bezit waren van kano's konden een donateurschap aangaan van minimaal 2,50 gulden per jaar. Dit is gebleken uit de notulen van de oprichtingsvergadering, waarvan de originelen nog in het bezit zijn van de VKC.

Bij watermolen de Venbergse Molen in de gemeente Valkenswaard is de VKC haar bestaan begonnen. De oorsprong van de VKC schijnt te liggen in smokkelactiviteiten; tabak en boter per kano via de Dommel van België naar Nederland.

De eerste wedstrijd vond plaats op zondag 6 mei 1945. 'Den eersten officieele kanowedstrijd' georganiseerd door V.K.C. Venbergsche Molen onder wedstrijdreglement van de 'Nederlandsche Kano Bond'. De opbrengst ging naar 'het Nederlandschen Roode Kruis en de H.A.R.K.' (Hulp Actie Rode Kruis, red.). De start en de finish waren bij de Venbergsche Molen. De wedstrijdroute was 5,6 kilometer stroomopwaarts tot de Borkelsche brug en 5,6 kilometer stroomafwaarts terug. Er werd in houten R1S kano's gevaren. Het was verboden om in 'badcostuum' aan de wedstrijd deel te nemen.

Van 1960 tot 2000 organiseerde de VKC jaarlijks, tijdens het Hemelvaartweekend, de populaire Bekentochten. Vier dagen kanoën en natuurbeleving op diverse Oost-Brabantse riviertjes. In 1970 is de VKC van Valkenswaard naar de Volmolen in Waalre verhuisd, waar sinds 1962 jaarlijks een slalomwedstrijd werd georganiseerd.

Meer berichten