Column Lowie

Lowie Seuntjens

Foto: Foto:

'I did not have sexual relations with that woman', zei Clinton in 1998 toen hij zich moest verantwoorden voor zijn sigarenslippertje met Monica Lewinsky. Clinton pleegde een meineed en de stagiaire werd aan de schandpaal genageld. Maar uiteindelijk nam Billy-boy een glas, deed een plas en alles bleef zoals het was.
Burgemeester Berry Link van Geldrop-Mierlo, die op het zelfde orgel speelde, kwam er niet mee weg en was zelf de sigaar. Na alle commotie rondom zijn vermeende affaire met een van zijn ambtenaren besloot hij vorige week om zijn ontslag in te dienen.

Met koeien van letters werd zijn ondergang op de voorpagina van het Eindhovens Dagblad uit de doeken gedaan. De journalistieke gretigheid droop er van af en ik vond het een beetje meuren naar rioollucht. De kritiek van de Geldropse gemeenteraadsleden was niet van de lucht en ook op social media werd hij door zielepieterige toetsenbordkruisridders verguisd.

Okay, als publiek figuur moet je op je tellen passen. Maar ik heb ook de indruk dat Link werd afgerekend op zijn eigengereidheid. Hij stond graag in het middelpunt en was bekend om zijn ballig imago. Hij leek zo uit 'Zwiebertje' te zijn weggelopen. Barbertje moest hangen, leek wel.

Maar kun je een liefdesrelatie tussen een burgemeester en een van zijn ambtenaren een schending van integriteit noemen? Ik vind van niet. Hij zat in elk geval niet dronken achter het stuur van zijn auto. Ja, dronken misschien van verliefdheid.
Volgens de geldende regels zou je kunnen zeggen dat burgemeester Link geen strafbaar feit heeft gepleegd, maar dat zijn levenspartner hem de das heeft omgedaan. Die gaf hem tijdens de nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis in Geldrop ten overstaan van alle aanwezigen van onderuit de zak. Uiteindelijk deed hem een ruzie met zijn vaste partner, waarna hij geëmotioneerd het huis verliet, de das om.

Ik heb weinig met burgemeester Link, maar nog minder met de manier waarop de media en de Geldropse gemeenteraad met de liefdesdronken brokkenpiloot zijn omgegaan.

Meer berichten