Foto:
Kempenaer 35 jaar geleden

De Kempenaer 35 jaar geleden

Vijfde hulpgoederenreis Polen

Door Thijs van der Zanden

Reusel – Voordat het carnaval in 1984 in Reusel en omgeving losbarstte vertrokken Guus en Mien Roijakkers met een tot de nok gevulde vrachtwagen met hulpgoederen naar Polen. Het was al de vijfde keer dat ze deze reis maakten. Via een inzameling onder de bewoners van Reusel en Luyksgestel hadden ze o.a. acht ton aan kleding, vijf complete bankstellen, 50 matrassen met hoofdkussens, 65 levensmiddelenpakketten, ruim 10.000 gulden aan medicamenten voor noodlijdende mensen in Polen. Aan de Poolse grens werd door het leger alles uitgeladen en volgde er een controle die meer dan 9 uur duurde. Onderweg waren er ook nog vervelende controles door de Militia. In het arme dorpje Nowy-Dworeck werden de levensmiddelenpakketten door Guus en Mien persoonlijk rondgebracht. De meeste andere goederen werden afgeleverd in een weeshuis te Zwibodzin, zie foto. De volgende hulpgoederenreis van Guus en Mien was gepland medio mei 1984.

Wat gebeurde er die week nog meer

- Vader en zoon Louis en Bert Geenen vonden dat het 35-jarig bestaan van de zaak in Bergeijk reden genoeg was hun schoenenwinkel grondig te moderniseren en te heropenen.

- Ook in 1984 werd door een aantal Kempen-parochies de pelgrimstocht naar Hakendover georganiseerd om daar aan de Goddelijke Zaligmaker hun noden toe te vertrouwen.

- De in maart 1984 gehouden modeshow van Modehuis Uniek en Harlekijn in de Vrachtkar te Reusel was succesvol gezien de grote opkomst van vooral vrouwen, jong en oud.

Meer berichten