Directeur Koen van den Borne samen met een medewerkster in de zeilmakerij. Foto: Jean Pierre Reijnen
Directeur Koen van den Borne samen met een medewerkster in de zeilmakerij. Foto: Jean Pierre Reijnen (Foto: Jean Pierre Reijnen)

Van den Borne 100 jaar in zak en zeil

Wim Lavrijsen

Jubileumjaar voor 'Nol Zak'

De toespelingen waren vaak niet van de lucht. Niet verwonderlijk als je je kost verdient met zakken. Directeur Koen van den Borne (41) van Zakkenhandel en Zeilmakerij Van den Borne kan er wel om lachen. En vader Noud (67), die het directeurschap vijf jaar geleden aan Koen overdroeg, al evenzeer.

Reusel - Maar bovenal getuigt de glimlach van beide heren van de trots die hen vervult. Als derde en vierde generatie van het bedrijf dat door (over)grootvader Nol Zak werd opgericht, maken zij het mee dat hun Zakkenhandel en Zeilmakerij honderd jaar bestaat. Daar kan menig ondernemer een puntje aan zuigen, vinden ze. Of, zoals Koen het met een kwinkslag formuleert: 'Dè kunde in oewe zak stééken.'

Eerst een correctie. Het bedrijf bestaat geen 100 jaar, maar 101. In het echte jubileumjaar, 2018, waren er omstandigheden die een feest in de weg stonden. Dus schoof het een jaar door. Op paaszaterdag zet Zakkenhandel en Zeilmakerij Van den Borne de deuren open voor iedereen die wil weten wat deze veelzijdige industriële onderneming aan de Hooge Mierdseweg in Reusel zoal te bieden heeft. Dat is niet gering, zo blijkt.

Het is allemaal begonnen met de jutezak. Nol van den Borne (1888-1980) werkte als jongeman op het pakhuis waar – met de tram – allerlei agrarische benodigdheden als kunstmest werden aangevoerd, verpakt in jutezakken. Honderden zakken gingen dagelijks door z'n handen. Na verloop van tijd ontdekte Nol dat hier een mogelijkheid lag om de schamele inkomsten van z'n eigen boerenbedrijfje met wat welkome dubbeltjes aan te vullen. Voor drie cent per stuk kocht hij de jutezakken op bij de boeren om ze vervolgens voor een paar centen meer door te verkopen aan bedrijven in Veghel en Arendonk. Zijn handelsactiviteiten gingen in 1918 van start en kregen al gauw een regionale omvang. Dat bracht niet alleen geld in het laatje, ook werd zijn naam gevestigd. Het duurde niet lang of iedereen kende hem als Nol Zak. En Nol zat niet stil. De in- en verkoop breidde hij uit met het schoonmaken en repareren van jutezakken. Een kloptrommel en een trapnaaimachine werden aangeschaft en een mini industrieel bedrijf was geboren. Het was zoon Wim (1924-2012) die het bedrijf uitbouwde. Hij was in de oorlog in het bedrijf van zijn vader gaan werken om zo te voorkomen dat hij in Duitsland tewerkgesteld zou worden. In de jaren vijftig nam Wim het bedrijf over. Maar de grote omslag vond plaats ergens in de jaren zeventig. De jutezak ruimde het veld en synthetische verpakkingsmaterialen kwamen ervoor in de plaats. Het lukte Zakkenhandel van den Borne de omschakeling op te pikken, al viel dat niet altijd mee. Wim's zoon Noud, die van 1989 tot 2014 directeur was, herinnert zich uit die tijd dat een opdracht rond het stempelen van miljoenen jutezakken in één maand tijd wegviel omdat de afnemer uit Saoedi-Arabië in de Midden-Oostencrisis terecht was gekomen: "Een magazijn vol zakken die je niet meer kwijt kunt." Gelukkig overheersten de zonnige kanten. Voor steeds meer producten wisten bedrijven de Reuselse fabrikant te vinden. Een belangrijke nieuwe loot aan de stam betrof de zeilmakerij. En daarnaast konden diverse machines, zoals persen en snijmachines, ook voor allerlei andere bewerkingen worden ingezet. Zo ontstond een moderne industrieel bedrijf dat van alle markten thuis is.

Meer berichten