De Vriendenkring met regisseur Henk van de Ven zijn volop bezig met de repetities van de klucht. Foto: Ton van de Vorst
De Vriendenkring met regisseur Henk van de Ven zijn volop bezig met de repetities van de klucht. Foto: Ton van de Vorst (Foto: Ton van de Vorst)

Diagnose: Niet meer te redden'

Ton van de Vorst

De Vriendenkring op de planken

Op 6, 12 en 13 april brengt toneelvereniging de Vriendenkring hun seizoensstuk 'Diagnose: Niet meer te redden', op de planken van de Rosdoek in Wintelre. Het stuk wordt geregisseerd door Henk van de Ven.

Wintelre - Het is het vijfde stuk dat Henk van de Ven regisseert. Het toneelspelen zit hem in het bloed, al ruim 25 jaar speelde hij bij de Vriendenkring en de laatste jaren is hij regisseur. Met 'Diagnose: Niet meer te redden' zet hij zijn vijfde stuk op de planken: "Na al die jaren op het toneel gestaan te hebben weet ik inmiddels wel wat het publiek wil. Ze zitten niet te wachten op een zwaar stuk maar ze willen gewoon een avond lekker lachen. En het stuk dat we nu brengen leent zich daar uitstekend voor. We werken er al vanaf september aan. In de voorbereiding ben ik heel veel met het stuk bezig om allerlei grappige situaties te bedenken die in het stuk gebruikt zouden kunnen worden. Als regisseur kun je heel veel van je eigen ideeën in zo'n stuk kwijt. Denk maar eens aan de manier waarop iemand opkomt, iemand kan gewoon het toneel opkomen maar ook struikelend door een deur het toneel op vallen. Dat laat meteen zien met wat voor een karakter je te maken hebt. Of je speelt een muziekje waarbij meteen de sfeer van de scene wordt aangeduid."

"De eerste maanden repeteren we eenmaal per week en de laatste vier weken repeteren we tweemaal per week. De ziekenhuisbedden in het decor hebben we via-via op de kop weten te tikken. Na de voorstelling verkopen we die weer. De decorbouwers hebben nu nog wat schilderwerk. En daarna hebben we de generale."

Hilarische toestanden

Het stuk speelt in een ziekenhuis dat op de nominatie staat om gesloten te worden. Het is een oud en vies ziekenhuis dat bezoek krijgt van de gezondheidsinspectie. Het personeel doet er alles aan om de inspectie om de tuin te leiden. De dokters houden het ziekenhuis graag open omdat ze er gemakkelijk wat kunnen bijklussen met cosmetische operaties. De hoofdzuster vindt het een prima ziekenhuis en doet haar uiterste best om alles goed te laten verlopen. De patiënten maken het haar wel moeilijk. Gonda brengt graag wat leven in de brouwerij en viert met port en chocoladebollen haar verblijf in het ziekenhuis samen met haar buurvrouw. Een andere patiënt wordt behandeld voor aambeien maar moet zijn uiterste best doen om dat verborgen te houden. En dokter Hunk roept romantische gevoelens op bij de verpleegsters en een verpleger.

Kaarten

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor hilarische toestanden en een avondje onbekommerd schuddebuiken. Diagnose: Niet meer te redden speelt op 6, 12 en 13 april in de Rosdoek aan de Kerkstraat in Wintelre. De entree bedraagt 8 euro, kaarten zijn te reserveren per email aan

vriendenkringwintelre@gmail.com

of telefonisch bij Erica Simons op nummer 040-2053711.

Meer berichten