Guus Goossens liet zich door Rembrandt inspireren en maakte ESTHER als hommage aan de beste schilder die Nederland ooit heeft gehad. Guus Goossens liet zich door Rembrandt inspireren en maakte ESTHER als hommage aan de beste schilder die Nederland ooit heeft gehad. Foto: Ton van de Vorst
Guus Goossens liet zich door Rembrandt inspireren en maakte ESTHER als hommage aan de beste schilder die Nederland ooit heeft gehad. Guus Goossens liet zich door Rembrandt inspireren en maakte ESTHER als hommage aan de beste schilder die Nederland ooit heeft gehad. Foto: Ton van de Vorst (Foto: Ton van de Vorst)

Guus wil alles kunnen schilderen

Ton van de Vorst

In de voetsporen van Rembrandt

Ook in Hoogeloon wordt dit jaar aandacht besteed aan Rembrandt. De dinsdagochtendschildersklas van Peter van de Borne vond op allerlei facetten van de schilderkunst inspiratie in het werk van Rembrandt. Het werk van de leerlingen is van nu tot eind mei te zien in gemeenschapshuis d'n Anloôp in Hoogeloon. Een van hen is Guus Goossens die de laatste jaren geweldig productief was en voor de gelegenheid zijn eigen Rembrandt maakte.

Hoogeloon - Sinds zijn pensionering schildert Guus Goossens (66). Een laatbloeier noemt Peter van den Borne hem. Guus schildert bij de dinsdagmorgen groep van Born-Art in Westerhoven maar ook bij de 'Blaalse school'. Hij noemt zichzelf een luie schilder: "Want ik schilder bijna alleen als ik les heb." Maar niettemin is hij zeer productief; van kerst tot maart waren maar liefst vijftig schilderijen van hem te zien in d'n Anloôp, waar hij als geboren Hoogeloner kon exposeren. "Ik ben wel een vlotte schilder, dat moet ook wel want ik heb niet veel geduld; als ik vier keer een werk heb meegenomen naar de les dan ben ik er wel op uitgekeken en moet het af zijn. Na mijn pensionering ben ik pas begonnen met schilderen, dat wilde ik altijd al doen maar toen kreeg ik er de tijd voor. Ik wist dat ik aardig kon tekenen, dat moet ook wel als je wil schilderen. Alleen van de techniek wist ik niet veel, maar als het je boeit dan leer je snel. Daarna moet je vooral aan de slag. Want als je de theorie een beetje kent, wil dat niet zeggen dat je het ook in de vingers hebt."

Guus Goossens is gretig, bijna gulzig aan het schilderen. Allerlei stijlen en onderwerpen vloeien uit zijn kwast: portretten, naakt, landschappen, dieren, stillevens. Zowel in gedetailleerde realistische stijl als in wat lossere impressionistische stijl: "Ik vind dat ik alles moet kunnen schilderen. Als je schildert ga je anders naar voorwerpen en kunst kijken, je let meer op details en je kijkt hoe iets gemaakt is en dat probeer je dan uit. Het een lukt beter dan het andere."

Voor het Rembrandt jaar maakte hij het schilderij Esther, acroniem voor Een Schilder Toont Hier Een Rembrandt: Twee kleine kinderen staan voor een groot schilderij van een meisje met een trommel die met rood-wit-blauwe linten op haar buik hangt. Twee oranje trommelstokken verwijzen naar de koninklijke familie en in de achtergrond is een portret van Rembrandt te zien. Dat alles in de stijl die de oude meester zelf ook graag hanteerde. En met Hoogeloons bloed in de aderen kon Guus het niet nalaten om de koepel van de Hoogeloonse kerk en de oude toren in de achtergrond te verwerken.

Guus Goossens en zijn medeleerlingen hebben zich op enigerlei wijze laten inspireren door Rembrandt. Het resultaat daarvan is te zien tot eind mei tijdens de expositie 'In de voetsporen van Rembrandt' in d'n Anloôp aan de Maalderij 3 in Hoogeloon.

Meer berichten