De campagne 'Ik let op wild' is onderdeel van NUL verkeersdoden Brabant.
De campagne 'Ik let op wild' is onderdeel van NUL verkeersdoden Brabant. (Foto: )

Een ree of zwijn tegen de auto, en dan?

Van de redactie

Start campagne 'Ik let op wild'

We hopen allemaal dat het ons niet gebeurt: opeens een ree of een wild zwijn voor je auto. Toch kan je de waarschuwing niet negeren: wild steekt zómaar over. Weet jij wat je dan precies wel en niet moet doen? Onder de titel 'Ik let op wild' is de provincie Noord-Brabant een campagne begonnen om dat duidelijk te maken.

REGIO - Elk jaar zijn er bijna 8000 ongelukken met wild in Nederland, waarvan 1000 in Brabant. Het gaat dan meestal om reeën en zwijnen. De meeste aanrijdingen met reeën zijn in deze tijd van het jaar. Vandaar deze voorlichtingscampagne van NUL verkeersdoden Brabant. Doel is om de Brabantse automobilisten bewust te maken van het gevaar van overstekend wild. Om dat te bereiken, zijn uitingen van de campagne op veel plekken te zien. Zowel offline als online.

'Wij steken zomaar over'

Als wegbeheerder neemt de provincie diverse maatregelen om aanrijdingen met wild te voorkomen. Denk aan brede bermen langs de weg (die regelmatig gemaaid worden voor goed zicht), het open houden van het bos, wildbeheer en het plaatsen van waarschuwingsborden.

Extra maatregel is het plaatsen van motto-borden op 16 trajecten waar veel wild voorkomt. Daarop staan een springende ree, of een ree en een wild zwijn (afhankelijk van waar deze voorkomen) én de tekst 'Wij steken zomaar over'. Op sommige plekken hangt de provincie bij wijze van pilot ook speciale wildspiegels op. De resultaten worden nauwkeurig gemonitord. Verschillende Brabantse gemeenten gaan banners gebruiken, bijvoorbeeld voor uitvalswegen richting provinciale wegen.

Wat te doen

De campagne gaat verder dan alleen waarschuwen. In een video op YouTube wordt uitgelegd hoe aanrijdingen zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden en hoe te handelen bij overstekend wild. In bosrijk gebied waar veel wild oversteekt: snelheid minderen en goed opletten, zeker in het donker. Als een dier onverhoopt voor de auto opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden. Dat laatste klinkt onlogisch, maar is toch het veiligst. Want bij 58% van de ongelukken met wild was er sprake van letsel doordat de bestuurder uitweek en níet door de aanrijding zelf.

Altijd de politie bellen

In geval van aanrijding, en als u zelf veilig bent: bel altijd met het algemene nummer van de politie (0900 8844). Ook als het dier is weggerend. De politie weet wie er ingeschakeld moet worden om het dier te helpen. Zo nemen ze bijvoorbeeld contact op met de boswachter om het mogelijk gewonde dier op te sporen.

Het is de bedoeling dat de campagne leidt tot meer bewustwording en het doen van de belofte: 'Ik let op wild'. Die belofte kunnen Brabanders doen op nulverkeersdodenbrabant.nl

Meer berichten