Charles de Backer speelt de pastoor van De Weebosch
Charles de Backer speelt de pastoor van De Weebosch (Foto: )

Spektakel ter ere van jubileumjaar

Van de redactie

75 jaar Kempengalm

In het najaar van 2019 is het precies 75 jaar geleden dat toneelvereniging De Kempengalm van De Weebosch (gemeente Bergeijk) werd opgericht.

Weebosch - Voldoende redenen om hier aandacht aan te geven en daarom deze zomer eens flink uit te pakken. De voorbereidingen van een openluchtspektakel op de Weebosch zijn in volle gang. Met heel groot enthousiasme van de leden, vrienden, kennissen, vrijwilligers en diverse instanties zijn de voorbereidingen al vanaf september vorig jaar, gestart. De eerste resultaten zijn al zichtbaar.

Het begon allemaal in 1944 als zangvereniging, vandaar de naam Kempengalm. Vaak werden serenades gebracht bij zilveren en gouden bruiloften en bij andere feestelijke gelegenheden. Om de kas te spekken ging men naast het zingen van liederen ook toneelspelen. Redenen genoeg om ook niet-zangers te benaderen om mee toneel te gaan spelen. Al snel ontstond in 1945 het plan om in de mooie natuur vlak bij De Weebosch het openluchtspel 'Kinderen van ons volk' op te voeren van schrijver Antoon Coolen. Dit openluchtspel werd een groot succes.

Op dit moment bestaat toneelvereniging De Kempengalm uit 33 trouwe leden waarvan er twee al 51 jaar, een 55 jaar en een al 60 jaar lid zijn. Ook de jonge(re) generatie draagt de toneelvereniging - en met succes - een warm hart toe. De vereniging zoekt steeds naar nieuwe uitdagingen en wederom staat er een groot openluchtspel op stapel waaraan circa 125 vrijwilligers, 25 figuranten en 24 spelers en speelsters hun inspanningen verlenen.

Het stuk speelt zich af in de zomer van 1965. In het anders zo rustige, in het groen gelegen dorpje en bedevaartsoord van De Weebosch, gelegen vlak nabij de Belgische grens lijken de tijden in snel tempo te gaan veranderen. Spannende tijden van onrust en rumoer breken aan…. Charles de Backer (86) , geboren en getogen op De Weebosch is het oudste en nog steeds actieve (ere)lid van de toneelvereniging. In het stuk speelt hij de pastoor van de Weebosch. Een rol die hem op het lijf is geschreven. Hij draagt met zijn respectabele leeftijd de toneelvereniging nog steeds een warm hart toe. Op Charles kan men altijd een beroep doen en hij geeft aan dat het toneelspelen bij zijn familie in de genen zit. Zijn vader, Frans de Backer, heeft destijds de vereniging mee opgericht en vervulde diverse rollen. Evenals zijn zus Joke (penningmeester en secretariaat) en nog steeds medeverantwoordelijk voor de grime. Zus Lia neemt een aantal jaren de taak als regisseuse op zich.
Het hele gebeuren vindt plaats op het Charles de Backerplein langs de Gerarduskerk op De Weebosch onder leiding van Rita Scheelen. Speciaal voor deze gelegenheid heeft zij dit openluchtstuk geschreven. Ook de regie is in haar handen.

De uitvoeringen staan gepland voor zaterdag 29 en zondag 30 juni en woensdag 3, zaterdag 6 en zondag 7 juli. Tussentijds wordt het publiek op de hoogte houden van het verdere verloop.

Meer berichten