Foto: Leo van Houtum
Foto: Leo van Houtum (Foto: Leo van Houtum)

Jeugdrenners klaar voor Hel van Netersel

Piet Gijsbers

Al 20 jaar een grote uitdaging

Al twintig jaar komen jeugdrennertjes uit heel Nederland met hun ouders in de meimaand naar Netersel. Voor jongens en meisjes van 8 tot en met 14 jaar is de Hel van Netersel hun jaarlijkse klassieker geworden. Op de kinderkopjes van de doorgaande weg in het Kempendorp hebben Marianne Vos, Mathieu van der Poel, Danny van Poppel en tal van andere nu toe in het internationale profpeloton gearriveerde coureurs als jeugdrennerde overwinning gevierd. Zondag 5 mei wordt in Netersel om de opvolging van die welbekende namen in de wielersport gestreden.

Netersel - De Hel van Netersel wordt ook wel de 'Tour de Pavé' genoemd. Het parcours is voor de wielerjeugd vergelijkbaar met de keistroken die de profcoureurs jaarlijks in de helleklassieker Parijs-Roubaix krijgen voorgeschoteld. De doorgaande weg in Netersel is in de loop der jaren stevig gefatsoeneerd, maar voor de coureurs-in-de-dop mogen de kinderkoppen in de rijbaan zeker nog wel als een keienstrook met één ster in de Franse profklassieker worden betiteld. Toen in 2000 de Hel van Netersel als jeugdronde door enkele mensen uit het wielerminnende dorp in samenwerking met de Stichting Wielerevenementen Het Snelle Wiel in het leven werd geroepen, werd daarom voor de prijswinnaars een kassei naar het voorbeeld van Parijs-Roubaix voor de eerst aankomende rennertjes beschikbaar gesteld. Nog steeds wordt er in zeven leeftijdscategorieën strijd geleverd voor de gele trui van het algemeen klassement, de groene trui in het puntenklassement en de trofeeën in de vorm van een echte kei. Daarvoor willen de jongens en meisjes het vuur uit de straatstenen rijden.

In de allereerste editie van de Hel van Netersel toonde Marianne Vos als 12-jarig meisje met haar 2e plaats tussen de jongens al haar talent. Vier jaar later al veroverde zij haar eerste regenboogtrui. In Netersel kwamen zich ook tal van anderen van hun beste kant tonen. Zoals in de vijfde editie toen Sam Oomen (Tilburg) bij de allerjongsten en ook Robbie van Bakel (Deurne), Danny van Poppel (Poppel), Mike Teunissen (Ysselsteyn), Elmar Reinders (Emmen) en Wouter Wippert (Wierden) in hun categorie zegevierden en trots met de kei van Netersel op het podium stonden. Later stond er ook Mathieu van der Poel als Nederlands jeugdkampioen op het hoogste trapje van het ereschavot. Toen al zei zijn vader Adrie als iemand naar zijn twee zonen vroeg: "David doet het goed, maar ik heb nog een kleine en die kan alles." Dan kon je wel denken dat het de woorden waren van een trotse vader, maar inmiddels is wel gebleken dat Mathieu met supertalent gezegend is.

Zondag 5 mei is het aan nieuwe generaties jonge rennertjes om zich in Netersel te tonen. De eerste start is om 12.00 uur. In totaal vertrekken er 160 coureurs in spé met in hun midden een aantal jongens en meisjes van Snelle Wiel-Bestronics. In wedstrijdjes van de afgelopen weken toonde Thomas Panken uit Bladel zich al vier keer achtereen in zijn leeftijdscategorie de snelste van de dag.

Meer berichten