Peer Zonder Lint

Foto: Foto:

Vorige week regende het weer lintjes. Ook in de regio werden tientallen vrijwilligers gedecoreerd. Hartstikke mooi en goed. Mensen die ondanks de striemende regen collecteren voor het KWF verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. En wat dacht u van al die vrijwilligers in al die verzorgingstehuizen. Prima dat ze daar voor worden beloond met een Koninklijke onderscheiding.

Ik gun iedereen zijn lintje en wil zeker geen party pooper zijn. Maar wat ik niet begrijp is dat elk jaar ook al die bekende Nederlanders een lintje krijgen. Dit jaar viel die eer te beurt aan Bassie en Adriaan, Albert Verlinde, Gerard Joling en Wolter Kroes. De laatste voor zijn Viva Hollandia. Ongelofelijk toch?

Natuurlijk heb je ook mensen die bedanken voor een lintje omdat ze niet in de belangstelling willen staan of vinden dat wat ze doen maar heel normaal is.
Zo kan ik me nog een opmerkelijk voorval herinneren met in de hoofdrol Peer, een oud-collega. Wekelijks schreef hij als correspondent een artikel in een van onze weekbladen. Dat deed hij onder pseudoniem. En omdat hij uit Leende kwam gebruikte hij de schuilnaam Peer van Lind.
Peer was ook voorgedragen voor een onderscheiding en nadat het dossier was ingeleverd hadden de minister en de (toen nog) koningin de nominatie bekrachtigd. So far so good, zou je denken.

Maar toen de complete harmonie en de burgemeester voor zijn deur stonden te glimmen en Peer open deed weigerde hij het kleinood. 'Belachelijk. Ik verdien geen lintje', had hij het gezelschap toegeroepen. En de deur ging weer dicht.
De week daarop was zijn artikel in de krant niet ondertekend met Peer van Lind, maar met 'Peer Zonder Lint'.

Later hoorde ik dat hij achteraf toch spijt had gekregen van zijn recalcitrante actie. Te meer omdat hij vond dat hij al die andere dorpsgenoten die wel terecht een onderscheiding hadden ontvangen, ook een beetje belachelijk had gemaakt.

Meer berichten