V.l.n.r. Sammie (Samuel), Twan, Sill en Tommie (Temesgen) (buiten foto) zijn aan het werk aan een aantal dakkapellen.
V.l.n.r. Sammie (Samuel), Twan, Sill en Tommie (Temesgen) (buiten foto) zijn aan het werk aan een aantal dakkapellen. (Foto: Lieke Peeters)

Twan en Sill zijn echte Maackers

Lieke Peeters

De makkers werden DeMaackers

De naam DeMaackers is een verbastering van 'makkers' en 'makers'. Verder is het in Oudhollands geschreven omdat ze passie hebben voor een oude ambacht, namelijk timmeren. Twan Krekels en Sill Paridaans zijn al bijna 20 jaar goede vrienden, echte makkers. Daarnaast zijn het ook echte makers, want Sill werkte in de timmerindustrie en Twan in de verpakkingsindustrie. Echter beide mannen zochten meer plezier in hun werk.

Bladel - De mannen maakten lange dagen en kampten met hoge werkdruk. Ze wilden doen wat ze belangrijk vinden: met mensen bezig zijn, dingen maken en creatief zijn. Ze gingen samenzitten en bedachten dat ze zelf een timmerwerkplaats wilden beginnen en anderen wilden helpen. Twan: "Wij zijn geen reguliere dagbesteding maar een sociaal werkbedrijf. Wij leren onze mannen vaardigheden zodat ze uiteindelijk na hun werkervaringsperiode bij ons of een regulier bedrijf aan de slag kunnen."
De doelgroep is vooral mensen in de bijstand en statushouders, die vaak moeite hebben met inmenging in de maatschappij door bijvoorbeeld de taalbarrière. DeMaackers brengen hen veel bij, onder andere de Nederlandse (vak)taal en de Nederlandse werkethos. Deze vaardigheden worden door Twan en Sill in kaart gebracht: na hun werkervaringsperiode kunnen de werknemers een 'DeMaackers-diploma' krijgen. "Het is weliswaar geen erkende opleiding maar dan hebben ze uiteindelijk toch iets tastbaars waarmee ze hun vaardigheden kunnen aantonen."
Voor Twan en Sill is het belangrijk dat de jongens het naar hun zin hebben. "We leren ze een vak dat ze echt leuk vinden, zodat ze niet na een jaar weer thuis komen te zitten, want dan wordt je sociale kring heel klein. Er is geen betere manier om die te vergroten dan via werk!" De pauzes worden daarom altijd goed benut om eens bij te kletsen en te praten over hoe het werk gaat.
Sill: "We staan helemaal aan het begin dus het wordt nog veel aftasten en bijsturen en misschien onze neus nog vaak stoten, maar dat hoort er nou eenmaal bij." Ondanks het feit dat ze nog maar net begonnen zijn, hebben ze al veel opdrachten en projecten gekregen en zelf hebben ze ook nog veel ideeën. In hun opbergruimte staan veel oude meubelstukken die allemaal nog gebruikt kunnen worden. DeMaackers werken duurzaam en circulair: ze recyclen materiaal en proberen zelfs hun eigen afval weer opnieuw te gebruiken.
"In de buurt zijn geen bedrijven die ook volgens ons concept werken. We kennen de WVK; een samenwerking zou mooi zijn. Wij zijn een verlengstuk van hen, aangezien wij ons richten op de timmerindustrie." Samenwerken vinden Twan en Sill erg belangrijk, niet alleen met hun medewerkers maar ook met andere bedrijven en instellingen. Ze werken bijvoorbeeld samen met de praktijkschool in Bladel. Leerlingen kunnen stagelopen bij DeMaackers.
De makkers hebben het erg naar hun zin en kijken uit naar toekomstige projecten, werknemers en samenwerkingen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden