Uit medelijden

Foto: Foto:

Ik had ook liever gezien dat Ajax had gewonnen vorige week woensdag. Net als de rest van Nederland lag ook ik met mijn pijpje Hertog Jan en bakje paprikachips na te hijgen op de driezits thuis. Compleet uitgeteld toen in de laatste minuut van de blessuretijd het vonnis werd geveld over de zoek gespeelde Amsterdammers.
Maar evengoed wel bijzonder dat in de finale van het meest prestigieuze voetbaltoernooi van Europa, twee Britse teams het tegen elkaar op gaan nemen. Engeland, het land waar eerder het merendeel van de bevolking aangaf niet langer deel uit te willen maken van Europa en dat nu dus de twee finalisten van de Champions League levert.

De elftallen van Tottenham Hotspur en Liverpool spelen de finale in Madrid.
Misschien mag onze eigen Frans Timmermans - tegen die tijd wellicht de nieuwe voorzitter van de Europese Unie - de cup na afloop wel uitreiken. Want volgens mij gaan de Britten die ook nu weer meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement, uit medelijden en als goed-makertje allemaal stemmen op Frans from Holland.

Frans spreekt vloeiend acht talen en is een strebertje. Maar hij heeft, vind ik, ook een beetje een Generaal Van Uhm-zweem om zich hangen. Generaal van Uhm die ondanks dat hij er zijn eigen zoon had verloren bleef geloven in de vredesmissie in Uruzgan, terwijl de rest van Nederland allang de troepen had willen laten repatriëren. Uit een soort van gepaste piëteit leek hem dat niemand hardop te willen zeggen.

De door lunches en dinertjes verdikte Limburger zegt tegen beter weten in, nog altijd te geloven in de Europese Unie. Hopelijk voor Frans mag hij zaterdag 1 juni in Madrid de beker uitreiken aan Virgil van Dijk, de Nederlandse aanvoerder van de Reds uit Liverpool.
Kan hij weer een leuke foto meer boven zijn bureau in Brussel ophangen. En het spoelt het laatste beetje kater na het verlies van Ajax vorige week misschien ook weg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden