De kandidaten van Maestro Reusel 2019.
De kandidaten van Maestro Reusel 2019. (Foto: )

Wie wordt Maestro Reusel 2019?

Van de redactie

Muzikale strijd barst los

Zes bekende Reuselnaren zonder dirigeerervaring zijn de uitdaging aangegaan om zich in korte tijd te ontwikkelen tot dirigent. Ze strijden op zaterdag 18 mei om de titel Maestro Reusel 2019. Het publiek kan een unieke muzikale avond verwachten wanneer de maestro's het tegen elkaar gaan opnemen.

Reusel - Gewapend met een dirigeerstok wedijveren ze met elkaar om het beste uit het orkest te halen. En daar ging heel veel voorbereiding aan vooraf. Ze zijn klaargestoomd tijdens de masterclass 'Zwaaien met een stokske' waarin dirigent Jules van de Loo ze de eerste beginselen van het dirigeren heeft geleerd. Daarna volgde intensieve begeleiding door coaches en de eerste praktijkoefeningen tijdens de orkestrepetities.

En op 18 mei worden zij voor de leeuwen gegooid en mogen zij voor het publiek en de jury laten zien wat ze kunnen. Wie is het beste de zenuwen de baas en brengt harmonie in de muzikanten die allemaal hun eigen ritme en melodie hebben.

De maestro's
De maestro's die deze avond aantreden zijn oud-burgemeester Harrie Tuerlings, Bert van Laarhoven (fractievoorzitter en zittend raadslid Samenwerking Reusel–De Mierden), Joke Verhagen–van Wanrooij (Joke van de Klok), Jimmy en Miranda van Schayk (prins en prinses carnaval Narrendonk 2019) en Ben Lathouwers (voorzitter Atletiekvereniging AVR'69). De kandidaatstelling van Ben kwam niet als een verrassing aangezien AVR'69 dit jaar haar 50-jarig jubileum viert. Samen met Concordia houdt de club op 22 en 23 juni het sportieve evenement 'Reusel in the Mix'.

Van klassiek tot pop
Het programma deze avond bestaat voor de pauze uit bekende klassieke werken. Na de pauze versterken een combo en zangeressen het orkest en gaan de maestro's aan de slag met popnummers. Daarna gaat de jury in beraad wetende dat het een hele uitdaging is om zonder ervaring in korte tijd te leren dirigeren. Extra lastig voor de meesten omdat ze geen bladmuziek kunnen lezen. Het is de kunst om het goede tempo vast te houden en op de juiste momenten te vertragen of te versnellen. Niet het orkest volgen maar zelf de leiding nemen en houden. En als het niet lukt levert dat ongetwijfeld lachsalvo's op. Niet erg, want uiteindelijk draait het om plezier met muziek.

Het Maestroconcert is op zaterdag 18 mei in Cultureel Centrum De Kei. Het begint om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.15 uur. Het concert is een van de activiteiten die muziekvereniging Concordia Reusel organiseert om haar 100-jarig jubileum te vieren.
Kaarten in de voorverkoop kosten 7,50 euro en op de avond zelf 10,00 euro. Reserveren kan via e-mail: maestro.reusel.2019@gmail.com of via de voorverkoopadressen CC De Kei en Hermans Tweewielers in Reusel.

Meer berichten