Met echte jeeps kan zelfs een parcours worden afgelegd.
Met echte jeeps kan zelfs een parcours worden afgelegd. (Foto: )

Een kijkje in het militaire leven

Van de redactie

Themadag in 'De Bewogen Jaren'

Het zuiden van Nederland werd 75 jaar geleden bevrijd. Dat wordt dit jaar uitgebreid gevierd, beginnend met de themadag Museum in Beweging. Geïnteresseerden zijn op zondag 19 mei welkom in het centrum van Hooge Mierde.

Hooge Mierde - Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het V-fonds.

Museum 'De bewogen Jaren 1939-1950' organiseert samen met enkele leden van de vereniging Wheels een themadag met re-enactment, historische voertuigen, zend- ontvangers, andere bezienswaardigheden en een Fly By van een Piper Cup die de 'Vliegende Hollander' zal droppen. Er zijn enkele 'gouden' Vliegende Hollanders waarmee kinderen een prijs winnen.

Re-enactmentvereniging Infanterie X KNIL is in historische uniformen, wapens en uitrustingen aanwezig in de dorpskern. Zij laten zien wat het betekende om als militair opgeleid te worden in het vechten met geweer en klewang, om daarna ingezet te worden in een tropisch land waar vele bendes en militaire organisaties probeerden te overheersen. De mannen van voormalig Nederlands-Indië waren in 1942 als militair krijgsgevangen genomen door het Japanse leger en veelal ingezet aan spoorwegen en in kolenmijnen. Na de Japanse capitulatie kwamen ze opnieuw onder de wapenen als KNIL militairen.

Militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog worden opgesteld rondom het museum en het Myrthaplein. Met jeeps kan een parcours worden afgelegd. In het historische koetshuis van de voormalige pastorie van Hooge Mierde is een historische hulppost ingericht met veel originele materialen uit de oorlogsjaren waarmee gewonde militairen werden gered. De Kempische Amateur Radiogroep K.A.R. verzorgt een zend- ontvangpost met oa. een zend-ontvanger uit een Lancaster in bedrijf en een aantal exemplaren uit de oorlogsjaren. Dit geheel in bedrijf met een uitgebreide toelichting. Er is een informatiestand van het museum 'De Bewogen Jaren' en er is een kofferbakverkoop van oude militaire uniformen, uitrustingen enzovoorts.

Meer berichten