De echte koekoeksbloem kleurt de natte zone rose
De echte koekoeksbloem kleurt de natte zone rose (Foto: M. Leesberg)

Wandelen langs de Run: pad opengesteld voor wandelaars

Rijdend over de Zandhoefseweg kun je de beekloop van de Run al goed zien liggen. Tussen Zandhoef en Eerdbeemd slingert het beekje slingert nu als een heldergeel lint door het landschap. Langs de beek loopt een pad dat opengesteld is voor wandelaars, dus ga er eens kijken!

Seizoen beleven

Het pad is onderdeel van ecologische verbindingszone (EVZ) de Run, waar onlangs nieuwe natuur is aangelegd om verspreiding van soorten langs de beek mogelijk te maken. Maar ook wandelaars kunnen genieten van de ontwikkelende natuur. Er is steeds iets anders te zien.

De gele kleur die nu overheerst komt van het Barbarakruid. Deze plant kent een lange bloei en bijen komen er graag op af. Op natte plekken wuift het vrolijke rose van de Echte Koekoeksbloem. Voor de koekoeksbloem moet je toch echt even de auto uit en iets dichterbij komen en dat kan, het wandelpad is er voor u!

De beekoever is afgezoomd met fluitenkruid. Deze voorjaarsbloeiers zijn niet alleen voor het oog aantrekkelijk, maar hebben ook een grote aantrekkingskracht voor bijen, vlinders en zweefvliegen. Wie goed kijkt kan nog veel meer soorten ontdekken.

Landschap beleven

Ook in een kleine natuurstrook is het landschap beleefbaar. Behalve de beek zelf liggen er ook poelen en moerasachtige zones, bosstroken en bosjes en er zijn nieuwe bomen geplant. Je ziet meteen waar de bloeiende kruiden zich het beste thuisvoelen. De kruidenvegetatie rolt het tapijt uit voor kleine dieren als amfibieën en reptielen, maar ook voor libellen en vlinders. Vogels zullen er willen broeden, daarom moeten honden aan de lijn blijven.

Boeren beheren de natuurstrook

Ad Houbraken ligt met zijn melkveebedrijf aan de overzijde van de Run. Samen met drie collega’s heeft hij het beheer van de natuurstrook langs de Run opgepakt. Ad laat geen kans voorbij gaan om kennis te vergaren over deze nieuwe tak van sport. Natuurbeheer vraagt net even andere vaardigheden dan de reguliere boerenpraktijk. Op dit moment loopt er voor de boeren een inwerktraject.

Goed bijhouden

Zeker in de eerste jaren na de aanleg is het belangrijk dat de ontwikkeling van de nieuwe natuur goed bijgehouden wordt. Zo kunnen ongewenste ontwikkelingen tijdig gesignaleerd worden om eventueel bij te sturen. Maandag 6 mei werd de voorjaarstelling gehouden voor de opkomende kruidenvegetatie. Het is niet altijd mooi weer als ‘team monitoring’ op pad gaat. Goed gewapend met notitieblok, verrekijker en paraplu beet het team zich voor enkele uren vast in de schouw van de kruidenstroken, de plasdraselementen en de poelen in de jonge EVZ.

Plaaggewassen

Vorig najaar viel de opkomst van de kruidenmengsels een beetje tegen, terwijl enkele plaaggewassen juist gretig gebruik maakten van de open plekken. Dat werd geweten aan de droogte.

Gelukkig was de schouwploeg ditmaal niet ontevreden. Het is goed om te zien dat veel soorten uit het zaadmengsel die vorig jaar af hadden laten weten, nu toch de kop op steken.

EVZ de Run is een samenwerkingsproject van de Gemeenten Bergeijk en Eersel, Waterschap de Dommel en ANV Kempenland. Wie meer wil weten over het project kan zich melden op info@anvkempenland.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden