Na 55 jaar als priester de kerk en zijn parochies gediend te hebben gaat Pastoor Verschure met emeritaat. Foto: Ton van de Vorst
Na 55 jaar als priester de kerk en zijn parochies gediend te hebben gaat Pastoor Verschure met emeritaat. Foto: Ton van de Vorst (Foto: Ton van de Vorst)

'Je bent maar een voorbijganger'

Ton van de Vorst

Pastoor gaat met emeritaat

Op zondag 26 mei viert pastoor Verschure zijn 55-jarig priesterjubileum. Tegelijkertijd gaat hij met emeritaat, de pensioengerechtigde leeftijd heeft hij inmiddels ruim overschreden. Ter gelegenheid van zijn jubileum en afscheid is er om 10.30 uur een heilige mis is de St. Willibrorduskerk in Wintelre. In de Gouden Leeuw in Vessem wordt vanaf 14.30 uur een receptie gehouden.

Eersel – Sinds enkele weken is pastoor Verschure verhuisd van de Knegselse pastorie waar hij sinds 2003 woonde, naar den Hofpad Vessem. Als het zonnetje schijnt zie je hem regelmatig op de elektrische fiets, maar het lopen gaat niet meer zo kwiek en het gehoor is ook niet meer wat het geweest is. Langzaamaan wordt tijd om het wat rustiger aan te doen vindt hij. Pastoor Verschure heeft het liefste altijd dicht bij de mensen gewerkt. Hij voelt zich tijdens het interview meteen op zijn gemak. Zodra hij binnen is pakt hij een stoel en gaat wat in de krant zitten lezen terwijl de koffie wordt gemaakt: "Nou kom maar op met je vragen, we moeten een beetje doordoen want vanavond speelt Ajax." Na de koffie even door naar de pastorie waar hij de laatste zestien jaar woonde om wat foto's te maken. "Daar is toch niks meer te zien", zegt hij, "alles is al weggehaald." Er staat nog een bankstel en een fauteuil, wat tafeltjes en stoelen. Ook de gordijnen hangen er nog. De pastorie straalt een voorname rust uit. De hoek waar zijn bureau stond, is leeg. Op de schoorsteenmantel staan nog wat foto's van het schuttersgilde die in de pastorietuin zijn gemaakt. "Ja, het is een mooi pand, ik weet niet wat er mee gaat gebeuren. In Vessem is het wel nog wennen, ik mis de kleine dingen die ik hier in de loop van de jaren verzameld had." Terugkijkend op zijn leven als pastoor heeft hij vooral geleerd om de dingen te accepteren. "Je begint als jonge idealistische kapelaan, maar al snel leer je dat je de wereld niet kunt veranderen, je kan wel proberen een zo goed mogelijk mens te zijn. Als ik zieke mensen bezoek dan voel ik mijn eigen machteloosheid, ik kan de mensen niet beter maken maar ik kan wel luisteren en met ze praten. Ik heb veel dankbaarheid ervaren in mijn contacten met mensen." Het zal wel wat stiller worden merk ik op. "Och ik kan heel goed op mezelf zijn. Twee keer per dag ben ik aan het brevieren, dat is goed om de gedachten even rust te geven. In heel mijn leven heb ik steeds afscheid moeten nemen. Ik ben 1961 begonnen als kapelaan in Veghel, in 1970 werd ik pastoor in Eindhoven en in 1977 in Boekel. Dat vond ik de mooiste tijd van mijn leven, in die kleine gemeenschap zag je veel saamhorigheid. Daarna ging ik naar Eersel en vanaf 2003 was ik pastoor van Vessem Wintelre en Knegsel. Je bent overal een aantal jaren en dan ben je weer weg. Je bent gewoon maar een voorbijganger, het leven gaat door." Op zondag 26 mei viert pastoor Verschure zijn 55-jarig priesterjubileum en zijn afscheid als pastoor. Tijdens de receptie (tot 17.00 uur) kan men pastoor Verschure de hand kan drukken.

Meer berichten