Meer standplaatsen

Foto: Foto:

Vorige week las ik in de krant dat Brabantse woonwagenbewoners willen dat gemeentes zorgen voor meer standplaatsen. Onze provincie telt momenteel in totaal zo´n 1700 standplaatsen. Maar dat aantal moet drastisch omhoog, vinden ze. De woonwagenbewoners zijn van mening dat hun kinderen en kleinkinderen ook bij hen op het kamp moeten kunnen wonen.

Soms zijn de woonwagenkampjes bij ons in de buurt idyllisch gelegen op prachtige locaties in de bossen zoals de kampjes tussen Bladel en Netersel en tussen Weebosch en Luyksgestel. Wie zou daar niet willen wonen. Dus dat de mensen die daar wonen gebruikmaken van de mogelijkheden die ze door de gemeente ooit werden geboden. Ik zou denk ik precies hetzelfde gedaan hebben.

Veel burgemeesters sputteren tegen het nieuwe beleidsplan van minister Ollogren die voor uitbreiding is en hanteerden de afgelopen jaren een zogeheten uitsterfbeleid. Woonwagenkampen zijn in sommige gevallen namelijk ook vrijplaatsen die zorgen voor veel overlast en onrust. Maar dat geldt zeker niet voor alle woonwagenkampen.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlanders van mening zijn dat woonwagenbewoners zich aan dezelfde regels hebben te houden als alle andere inwoners. En met die stelling ben ik het volledig eens. Maar misschien moeten 'gewone Nederlanders' hun vooroordelen over woonwagenbewoners ook nog maar eens een keer goed tegen het licht houden. Wellicht zou een jaarlijkse open huis dag op de Nederlandse woonwagenkampen daar een positieve bijdrage aan kunnen leveren.

Ik vind het prima als de regering geld vrijmaakt om ruimte te creëren voor nieuwe standplaatsen op woonwagenkampen zodat kinderen en hun ouders op hetzelfde kampje bij elkaar kunnen wonen.
En als ze in Den Haag dan ook nog de woningnood onder 'gewone' Nederlandse jongeren oplossen omdat die het ouderlijk huis juist willen verlaten om een eigen toekomst op te bouwen, vind ik het helemaal geweldig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden