Maartje van Gils samen met een bewoonster in de tuin bij Amaliazorg Kempenhaeve
Maartje van Gils samen met een bewoonster in de tuin bij Amaliazorg Kempenhaeve (Foto: )

'Ik baal dat ik binnenkort vakantie heb'

Van de redactie

Maartje van Gils in de zorg

Eind vorig jaar zag Maartje van Gils (38) uit Wintelre de vacature voor huiskamermedewerker bij Amaliazorg. Een zorgopleiding was niet nodig, wel praktijkervaring met mensen met dementie en een liefdevolle benadering. Dat paste precies bij Maartje.

Wintelre - Ze werkte als huishoudelijke hulp bij mensen met dementie thuis. Ze wil graag begrijpen wat er in de hoofden van mensen met dementie omgaat en hoe zij daar het beste op kan reageren.

Maartje solliciteerde, werd aangenomen en is begin januari gestart bij Amaliazorg Kempenhaeve in Oirschot. "Ik zorg ervoor dat bewoners een fijne dag hebben. Mijn dag is geslaagd als ik een glimlach op het gezicht van de bewoners gezien heb. Elke werkdag start ik in de huiskamer van de woongroep waar negen bewoners samenkomen. Ook al komen een aantal werkzaamheden elke dag terug zoals maaltijden verzorgen, toch is elke dag anders." Je zou denken dat Maartje continu in de huiskamer te vinden is, maar dat is niet zo: "Ik vind het belangrijk dat bewoners elke dag bewegen. Het liefst ga ik met ze naar buiten om een wandeling te maken bijvoorbeeld in de prachtige tuin van Kempenhaeve."

De eerste tijd als huiskamermedewerker was zwaar: "De bewoners en de dagstructuur leren kennen had ik onderschat. Daar kwam meer bij kijken dan ik dacht. Een aantal keren vroeg ik me af waar ik aan was begonnen. Gelukkig hebben mijn collega's me goed begeleid. Daardoor vond ik na anderhalve maand mijn draai. Nu ga ik elke dag met een glimlach naar het werk. Sterker nog. Ik baal ervan dat ik binnenkort vakantie heb. Het liefst zou ik elke dag werken. Na de middelbare school heb ik een opleiding voor bloemist gevolgd. Als ik weet wat ik nu weet, dan had ik een zorgopleiding gekozen.

Het aantal schooluren weerhoudt me daar nu nog van, maar ik weet dat er opleidingsmogelijkheden zijn binnen Amaliazorg. Dus wie weet haal ik ooit nog een zorgopleiding."

Meer berichten