Luyksgestelse kunstenaars blaast oude traditie nieuw leven in

Omdat Bergeijk dit jaar 550 jaar stadsrechten heeft, kwam de Luyksgestelse kunstenaar en keramist Joseph van den Enden met het plan om een oude traditie nieuw leven in te blazen. Zijn idee om een speciaal brood te bakken, een zogenaamde 'Vollaard' dat is voorzien van een rond bewerkt keramisch plaatje – een patagon of patakon, werd enthousiast ontvangen door de organisatie van het bakkerijmuseum te Luyksgestel.
Een vollaard heeft een typisch langwerpige vorm met twee vernauwingen. Soms werden de twee uiteinden of vernauwingen als twee hoofden beschouwd en heeft men het over een 'toteman' of een 'krolleman'.
Om het brood extra feestelijk te maken werd het versierd en kreeg het twee insnijdingen. Het was toentertijd gebruikelijk om een muntstuk in het brood te stoppen. In de 17e en 18e eeuw was de patagon, een zilveren munt uit de Spaanse overheersing, het meest gangbare muntstuk.
Omdat de muntstukken een zeer hoge waarde hadden, verkozen de minder gegoeden om ze te vervangen door patagons uit terracotta die op de bovenkorst van de vollaards meegebakken werden.
Vanwege het feit dat Bergeijk 550 jaar stadsrechten heeft, worden 550 unieke keramische herdenkingsmunten uitgeven.
Bij besteding van 10 euro of meer bij de Bergeijkse bakkers ontvangt men vanaf nu een gratis patakon.

Op vertoon van de patagon is bij het bakkerijmuseum de Grenswachter te Luyksgestel 1 luxe Vollaard brood à 2,50 euro verkrijgbaar.
Tussen 10:00 en 16:00 uur worden op de zaterdagen van 6 en 20 juli, 3 en 31 augustus vollaards gebakken bij het bakkerijmuseum. Overige data worden later gepubliceerd. De laatste bakdatum is 18 januari 2020.

De patagons zijn ook los te verkrijgen bij de TIP te Bergeijk en het bakkerijmuseum te Luyksgestel tegen betaling van 2,50 euro. Reserveren is noodzakelijk tot 2 dagen voorafgaand aan de bakdatums via: info@nakkerij-museum.nl Bakkerijmuseum De Grenswachter, Kapellerweg 15. Tel. 0497-541314, info@bakkerij-museum.nl
 

Meer berichten