Foto:

Gouden Schaal voor gezonde schoolkantine Kempenhorst

OIRSCHOT - De dames van 'het winkeltje' op het Kempenhorst College zijn er enorm trots op: de Gouden Schaal voor hun gezonde schoolkantine, die zij ontvingen van het Voedingscentrum. Terecht, want deze hoogste waardering krijg je niet zomaar.

Voorgezet Onderwijs Best-Oirschot vindt het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling van de kantines op hun scholen gezond is. In samenwerking met cateraar Markies werken zij daarom volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. Hiermee maakt de school gezonde keuzes de gemakkelijkste, meest voor de hand liggende keuze. Het assortiment is bepaald in overleg met het Voedingscentrum en bestaat voor 80% uit gezonde producten die op prominente plaatsen liggen. Ook in de aanwezige automaten zijn gevuld volgens deze norm. Voor de presentatie gelden ook bepaalde criteria. De school wil minimaal voldoen aan de standaard 'Zilver', maar na het controlebezoek van het Voedingscentrum heeft het Kempenhorst College dus in één keer 'Goud' behaald.

Minoes Borghaerts, accountmanager bij Markies, vertelt dat het een geleidelijk proces is geweest. "Verandering doorvoeren is niet altijd eenvoudig, maar het werkt om de leerlingen te verleiden met gezondere keuzes. Een mooi voorbeeld van een verbetering: instant-soep bevat veel zout, dus bieden we in het seizoen verse soep aan, in samenwerking met de afdeling Zorg & Welzijn van de school. En bij de kassa, het laatste keuzemoment, liggen alleen nog maar verantwoorde producten." Alle eer voor het behalen van het goud geeft zij aan medewerkers Ingrid Voerman en Monique Klaassen die de schoolkantine runnen. Deze gastvrije dames hebben 'hospitality' hoog in het vaandel staan.

Leerlingen kunnen aan de counter van Ingrid en Monique dagelijks terecht voor het kopen van een lekker hapje of drankje. Daar staat ook gratis smaakwater dat zelf getapt kan worden. Hiervan wordt, ook door medewerkers van de school, gretig gebruik gemaakt. Ingrid vertelt dat ze hebben geluisterd naar de wensen van leerlingen. Hoewel die niet altijd gezond willen kiezen, ziet ze dat leerlingen wel steeds meer bezig zijn met gezond eten en gezond leven. Een aantrekkelijke presentatie doet ook veel weet Monique: hapjes van de proefschalen worden zeker geprobeerd. Dat al hun werk en inzet nu goud heeft opgeleverd is een prachtige beloning: "Die schaal krijgt zeker een mooie plek in het winkeltje!"

Meer berichten