Marjo en haar dochter Najah (r) met de burgemeester en het chocolaatje in souvenir verpakking. Foto: Jan Wijten
Marjo en haar dochter Najah (r) met de burgemeester en het chocolaatje in souvenir verpakking. Foto: Jan Wijten (Foto Jan Wijten)

Het Kaatje chocolaatje ziet levenslicht

Van de redactie

Zwart Kaat wordt delicatesse

Het Zwarte Kaat Chocolaatje is afgelopen week 'geboren' in Bladel. Naast dit hoogwaardig chocolaatje staan het Zwarte Kaat biertje, kaas, ijs en de ANWB Zwarte Kaat fietsroute al op de kaart. Afgelopen week kreeg burgemeester Bosma van Bladel het eerste exemplaar van deze lekkernij in fraaie verpakking aangeboden door de makers Marjo Stals (63) en haar dochter Najah (37) van 'De Chocolage' winkel aan de Van Dissellaan 6.

Bladel - Eind 2018 werden beide ambitieuze vrouwen benaderd door René Veldhuizen van Toeristisch Informatie Punt (TIP) Bladel om mee te denken over het ontwikkelen van een Zwarte Kaat chocolaatje voor promotie van het toerisme in Bladel en de Brabantse Kempen. Ze verdiepte zich in het verhaal, bogen zich over het officiële 'Zwarte Kaat' logo wat door Tip Bladel werd ontworpen en lieten in het buitenland de chocolade mallen maken. In de tussentijd werd natuurlijk gebrainstormd in het eigen atelier over de smaak die het chocolaatje moest krijgen. Zonder dat klanten wisten van deze plannen werden smaaktestjes ontwikkeld voor klanten en kinderen waaruit uiteindelijk het hoogwaardig ovalen chocolaatje is ontstaan wat voor iedereen, jong en oud, toegankelijk is. Met de afdruk van een klein heksje, de tekst zwarte Kaat en de eigenzinnige maar zachte smaak is het eindproduct een delicatesse geworden. "Dit mede door het gebruik van hoogwaardige ingrediënten en ambachtelijk chocolade", vult Najah aan.

De vakvrouw Marjo, geboren in Eindhoven, opende in mei 2018 samen met haar dochter in Bladel de zaak met bijna 15-jarige ervaring als chocolatier.

De basis van haar vakmanschap ligt in Bahrein (liggend voor de kust van Saoedi-Arabië) Ze kwam in 1977 daar terecht door haar baan als stewardess en woonde er 35 jaar. Vanaf 2005 kwam ze in de chocoladewereld terecht en maakte er hoogwaardige bonbons en chocolade voor de Sjeiks van Qatar, Saudi Arabië en de Verenigde Emiraten. Door te experimenten met Moorse kruiden zoals kardemon, saffraan en rozenblaadjes ontwikkelde ze chocolade met een onderscheidende smaak. In 2015 kwam Marjo terug naar Nederland en terwijl haar dochter Najah, na 10 jaar in Brussel gewerkt te hebben in de politiek als diplomaat voor Bahrein, toe was aan een nieuwe uitdaging vielen de puzzelstukjes in elkaar om samen een eigen chocoladewinkel te starten. Met de komst van het Kaatje Chocolaatje krijgt de bittere nasmaak na het lezen van de legende van Zwarte Kaat, die 400 jaar geleden met haar roversbende door de Kempen reed en de streek onveilig maakte, zeker een aangename wending. Burgemeester Bosma, groot liefhebber van chocolade, was aangenaam verrast na het proeven het Zwarte Kaatje. Naast de souvenirversie met 4 stuks in melkchocolade, die ook bij TIP te koop is, zal 't Kaatje Chocolaatje ook voor horeca in puur of witte chocolade verkrijgbaar zijn.

 

 

Meer berichten