Sesamstraat? Boeie...

Foto: Foto:

Als kind keek ik halverwege de jaren zestig op woensdagmiddag tijdens het door Tante Hanny gepresenteerde Kinderuurtje op tv altijd graag naar Dappere Dodo en Okkie Trooy. Als jonge vader keek ik met mijn eigen kinderen naar Maja de Bij en de Smurfen. En nog later keek ik in de rol van opa met de kleinkinderen nog wel eens naar Mega Mindy en Spongebob.

Elke generatie heeft recht op zijn eigen kinderprogrammahelden. Dus daarom kan ik maar weinig begrip opbrengen voor al dat gedoe omdat Sesamstraat wel eens van tv zou kunnen verdwijnen. Okay het gekibbel tussen Ernie en Bert vond ik soms ook best vermakelijk evenals het recalcitrant gemopper van Meneer Art.
Maar toen ik hoorde dat Coen & Sander - niet half zo leuk overigens als Ernie en Bert, maar dat ter zijde - een petitie waren gestart om Sesamstraat in de lucht te houden, dacht ik: inderdaad daar gaan we weer. Want met deze petitie zijn de twee dj's toch vooral op zoek naar aandacht voor hun eigen radioprogramma in plaats van te proberen te voorkomen dat Sesamstraat van tv verdwijnt.

Er is veel veranderd sinds de eerste zwart-wit uitzending van Dappere Dodo. Toen zaten we met vriendjes op woensdagmiddag al een kwartier van tevoren voor de tv af te tellen met de NTS-klok in beeld.
Tegenwoordig swipet mijn jongste kleinzoon van 7 op zijn tablet meteen door naar een ander scherm als wat hij ziet hem niet interesseert. Die gaat echt geen kwartier zitten wachten totdat Tante Hanny aankondigt dat Dappere Dodo en Okkie Trooy er aan zitten te komen.

Alles is vergankelijk. Gelukkig geldt dat ook voor kinderprogrammahelden. Want ik zal mijn Dappere Dodo altijd leuker blijven vinden dan de Smurfen waar mijn kinderen met veel plezier naar keken. En volgens de kleinkinderen waren Mega Mindy en Spongebob best leuk maar kunnen ze bij lange na niet op tegen Minecraft en Fortnite. En Sesamstraat dan? Boeie…volgens de kleinkids.

Meer berichten