Hilde van Gompel maakte met haar levendige fantasie en creativiteit een fantastisch mooi prentenboek wat voor kind én ouder leuk is.
Hilde van Gompel maakte met haar levendige fantasie en creativiteit een fantastisch mooi prentenboek wat voor kind én ouder leuk is. (Foto: )

Voorlezen wordt weer leuk!

Nicole Leijen

Hilde van Gompel brengt prentenboek 'Ol en het gekke bultje' uit

Wat begon als een grapje, heeft inmiddels serieuze vormen gekregen. Ongelooflijk knap, stoer en indrukwekkend hoe Hilde van Gompel (34) het voor elkaar kreeg een eigen prentenboek op de markt te brengen. Elke ouder zal het herkennen. Je koopt een boekje, je leest het voor aan je kind en dan wil je kind het avond na avond opnieuw horen. Je kind vindt het fantastisch, maar als volwassene kun jij jezelf nog maar moeilijk motiveren om weer dat kinderlijke boekje te lezen. Met het prentenboek 'Ol en het gekke bultje' komt hier verandering in.

REUSEL - "Door de knipoog naar de volwassenenwereld en de humor die soms net een beetje over de top is, blijft het voor ouders ook leuk om te lezen", vertelt de enthousiaste schrijfster, tekenaar en uitgeefster van het boekje. Twee jaar geleden 'borrelde' er een verhaaltje in haar hoofd tijdens een vakantie. Tijdens de slaapuurtjes van haar zoontje Len, vertrouwde ze haar fantasie toe aan het papier. "Het werd direct een leuk verhaal en ik dacht, ik kan het ook proberen op rijm te zetten." Haar zoontje reageert daar altijd leuk op en dus daagde Hilde zichzelf uit tot een verhaal op rijm. En ook dat lukte haar.

Waar ze echter nog niet zo over nagedacht had, was waar een goed prentenboek aan moet voldoen. "Ik dacht er wat makkelijk over", geeft ze eerlijk toe, "maar ik kwam er al snel achter dat je met veel dingen rekening moet houden." Er zijn richtlijnen over hoe lang een verhaal dient te zijn, hoeveel tekst het mag bevatten, welke vorm je het beste kunt gebruiken en ga zo maar door. IJverig als ze is, zocht ze dat allemaal in die bewuste vakantie uit en had ze binnen een week alle informatie en de eerste opzet van haar verhaal klaar. De vakantie was dus goed besteed.

Maar tevreden was de gedreven schrijfster nog niet. "Ik heb er nog heel vaak iets aan veranderd voordat het helemaal naar mijn zin was", gaat ze verder. "Soms ook op aanraden van mijn vriend, vriendin of zus. Die keken af en toe mee net zoals mijn nichtje en neefje. Zij behoren tot de doelgroep dus het was fijn dat ik hun af en toe kon vragen of ze het leuk vinden", zegt ze lachend.

Hilde lijkt wel een alleskunner. Naast haar werk als docent ontwikkelt ze ook lesmateriaal, is ze zangeres, kan ze goed met de naaimachine overweg en is ze moeder van een eigenwijze peuter van 2,5 jaar. En nu kan ze dus kinderboeken schrijven aan het rijtje toevoegen. Dat ze van aanpakken weet is duidelijk. "Ik ben nogal impulsief. Als ik iets bedenk, dan ga ik het gewoon doen en dan zie ik wel. Verder ben ik geen stilzitter en ben ik altijd op zoek naar iets waarin ik mijn creativiteit kwijt kan", zegt ze alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

En dus begon ze ook zelf de prenten bij het verhaal te tekenen. "Vroeger tekende ik heel veel, maar dat was op de achtergrond geraakt. Ik dacht er dus eerst aan om iemand te zoeken voor het tekenen", gaat Hilde verder met haar verhaal. Tijdens de volgende vakantie begon ze echter, wederom impulsief, zelf wat met de hand te tekenen. "Het werd zo leuk, dat ik besloot het zelf te doen", zegt Hilde vastberaden. En zo gebeurde het dat ze alle tekeningen bij haar verhaal zelf maakte en alle typetjes gaf ze zelf het gewenste uiterlijk.

"Ik heb er heel veel van geleerd, dat is echt het leuke van het hele proces. Ik kan nu dingen die ik eerst niet kon. Ik heb geleerd hoe ik mijn tekeningen met de computer kan bewerken en inkleuren en ik heb geleerd hoe ik een boek op moet maken", gaat Hilde trots verder. Gelukkig kreeg ze wat hulp van een vormgever die ze kent en een collega die haar de basis van de diverse computerprogramma's uitlegde. "En lang leve Youtube. Daar heb ik diverse filmpjes gekeken waarvan ik veel geleerd heb", zegt de leergierige schrijfster.

Zakelijk gezien heeft ze ook veel geleerd. "Op een gegeven moment stond ik voor een keuze. Het was zo mooi en leuk geworden, dan wil je het ook met anderen delen." En dus besloot ze om het boek uit te gaan geven. En dan word je in één keer ondernemer. "Ik kreeg al snel in de gaten dat het uitgeven via een uitgeverij niet ging lukken." En dus maakte de alleskunner de keuze om het boek zelf op de markt te brengen. "Dan zit je in één keer offertes van drukkers te bekijken, te berekenen wat een boek moet kosten, ga je op pad om je boek in winkels te krijgen en regel je allerlei zaken erom heen zoals inschrijving Kamer van Koophandel, website, zakelijke bankrekening enzovoorts." En ook dat is haar gelukt. En dus staat ze nu aan de vooravond van het uitbrengen van haar eigen boek. Hoe stoer is dat!

Spannend is het ook. "Het heeft lang geduurd voordat ik het goed vond, maar dat is ook wel een beetje uitstelgedrag geweest. Ik vind het heel spannend om het aan anderen te laten zien. Ik vind het zelf echt kei leuk en ben echt tevreden. Nu is het afwachten wat anderen er van vinden." Het is mooi te zien hoe enthousiast, gedreven en blij ze wordt van haar creatie. En terecht, want ze heeft een topprestatie geleverd.

Benieuwd hoe het verhaal van 'Ol en het gekke bultje' verloopt? Vanaf 1 juli is het prentenboek te verkrijgen via www.kolala.nl of bij 3 winkels in Reusel; Primera, Mieps&Mams en MooisCrea. Op 5 juli van 15.00 tot 17.00 uur houdt Hilde een boekpresentatie in de bibliotheek van Reusel. Kinderen en ouders kunnen hier kennis maken met Hilde en met Ol. Er zijn diverse leuke kinderactiviteiten en de toegang is gratis. Opgeven kan via de website van de bibliotheek. Nu al nieuwsgierig? Kijk dan op FaceBook of Instagram (@ikbenol) en maak kennis met Ol.

"Eén ding wil ik alvast wel verklappen", sluit Hilde stralend af. "Het verhaal loopt goed af. Maar om te weten wat Ol allemaal mee maakt, moet je toch echt het boek lezen." Respect en bewondering voor wat ze gepresteerd heeft. Hopelijk beleven veel kinderen én ouders plezier aan haar boek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden