Ter herdenking aan Edwin Canty, Ronald Clay, Walter Marshall Crook, Louis Joseph Patrick McCoy, Eric Norris, Ernest Scott, John Vowles.
Ter herdenking aan Edwin Canty, Ronald Clay, Walter Marshall Crook, Louis Joseph Patrick McCoy, Eric Norris, Ernest Scott, John Vowles. (Foto: )

Niet zomaar een gedenksteen

Van de redactie

Oorlogsmonument Walik

Het was een ongewone drukte op zaterdag 22 juni tussen Walik en Eersel. Al vroeg in de morgen werd er met man en macht gewerkt om de onthulling van het nieuwe monument voor te bereiden. Het monument ter ere van de zeven jongemannen die op 22 juni 1944 hun leven verloren toen hun Lancaster bommenwerper brandend neerstortte in de Waliker hei.

Walik - Het was een verschrikkelijke dood voor de mannen die op weg waren naar Duitsland om oorlogsindustrie te bombarderen en Europa te bevrijden van het Nazi-regime. Maar er was nooit aandacht geschonken aan hun lot. Tot de heemkundegroep van Riethoven onder inspiratie van Gijs Willems het besluit nam om deze zeven mannen een waardige herdenking te geven. Een gedenksteen met hun namen op de plek van het ongeluk. De steen kwam er door medewerking van velen en op deze morgen stond hij ingepakt op de hoek van de Heuvelweg en de Schaiksedijk, te wachten op onthulling. Maar volledig onverwacht had de heemkundegroep contact gekregen met familieleden van de omgekomen soldaten. En hadden deze familieleden enthousiast gereageerd op de uitnodiging om bij de onthulling van het monument aanwezig te zijn. Acht personen uit Australië en twee uit Engeland kochten zonder omwegen een ticket. Sommigen waren blij met het aangeboden onderdak bij inwoners van Riethoven, anderen verkozen een hotel in Eindhoven. Met twee huifkarren en opgeknapte legervoertuigen uit de oorlog kwamen familieleden en genodigden naar het monument, voorafgegaan door het Riethovens harmoniecorps. Haarzuiver speelde het daarna de volksliederen van Engeland, Australië en Nederland en plooiden de vlaggen zich in de kraakheldere lucht. Het monument is niet zomaar een gedenksteen, het is een monument van waardering voor het levensoffer dat deze jongens hebben gebracht voor onze vrijheid. De familieleden maakten duidelijk dat deze herdenking en dit monument een ongekende betekenis heeft voor hun familie, ook vijfenzeventig jaar na de dood van hun geliefden. Riethovense schoolkinderen verwoordden in gedichten hun meeleven. Daarna werd het stil in afwachting van de twee Harvard oorlogsvliegtuigen kwamen aanstormen en de koude rillingen over de rug van de aanwezigen joegen. In het boek 'Vliegramp Walik. Riethovens vergeten verhaal' staan de verhalen en foto's over het leven van de omgekomen bemanningsleden, en verhalen over Riethoven en haar inwoners in de oorlogstijd. Het boek is nog verkrijgbaar bij Theo Kuijpers, 0402018056, email: theo.kuijpers@chello.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden