Veel nieuw werk is te zien bij Kunst Kijken Wintelre, een vijfjaarlijkse open atelierroute door het hele dorp. Foto: Ton van de Vorst
Veel nieuw werk is te zien bij Kunst Kijken Wintelre, een vijfjaarlijkse open atelierroute door het hele dorp. Foto: Ton van de Vorst (Foto: Ton van de Vorst)

'Kunst is niets zonder een verhaal'

Ton van de Vorst

Open atelierroute Wintelre

Iedere vijf jaar openen Wintelrese kunstenaars hun deuren om het publiek hun werk te laten zien. Twintig jaar geleden namen Riek en Guus Wouters het initiatief voor de open atelierroute, die nu voor de vijfde keer plaatsvindt. De ateliers zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur, de route is uitgepijld en de ateliers zijn te herkennen aan de KKW vlaggen en poster. De routebeschrijving is te verkrijgen bij de Rosdoek en elke deelnemer. Zie ook www.Wintelre.info

Wintelre – Achter de gevels van de huizen in Wintelre wordt gebeeldhouwd, geschilderd, geboetseerd en gefotografeerd met passie en vakmanschap. Het fraaie resultaat van al dat werk is te zien op zaterdag 6 en zondag 7 juli. Dan houden 20 kunstenaars op elf locaties open huis. De route strekt zich uit over het hele dorp, van Kreiel tot Kerkheide en van de Merenweg tot Bijsterveld.

"We doen dit elke vijf jaar omdat iedereen dan veel nieuw werk heeft", zegt Riek Wouters. "Deze keer hebben we twintig kunstenaars gevonden die mee willen doen. Ik zelf heb een overzichtstentoonstelling over de laatste twintig jaar. De gedetailleerdheid van vroeger heeft gaandeweg plaatsgemaakt voor de grote lijnen en vlakken. Abstracte kunst prikkelt veel meer om een verhaal te bedenken bij wat je ziet." De verschillende kunstenaars hebben allemaal hun eigen stijl en discipline, een ding hebben ze met elkaar gemeen, over elk werk dat uit hun handen komt is nagedacht. Zoals directeur Charles Esche van het van Abbemuseum ooit zei: "Kunst is niets zonder een verhaal." Beiden zijn in ruime mate aanwezig tijdens de open atelierroute.

Antoinette Donkers-Dekker is een van de deelneemsters, ze is beeldend kunstenaar en geeft les in haar eigen atelier, op lagere scholen en de volksuniversiteit: "Kunst is een momentopname van wat de kunstenaar boeit, en dat wordt vormgegeven naar inzicht en gevoel van de kunstenaar. Kunst zegt dus iets over de persoon." Jack Wilting maakt beelden in steen en brons: "Bij mij gaat het vooral om het proces. Ik werk ik een thema vooraf zo goed mogelijk uit met een moodboard waarop thema's en trefwoorden staan. Bijvoorbeeld meanderen, dat is wat een rivier doet om zijn weg te vinden, je eigen weg vinden als mens doe je 'mee anderen' op zijn Wintelres. Daarna zoek ik uit welk materiaal het beste erbij past." Toon Mouws fotografeert al vrijwel zijn hele leven. Met zijn grote collages wil hij het vernuft van de natuur laten zien. "Ik blijf me verwonderen over de details in de vleugels van insecten, de harige bladeren van distels en de levensloop van paardenbloemen van begin tot eind." Guus Wouters is onlangs geslaagd aan de Academie voor de schone kunsten in Arendonk. "Het laatste jaar ben ik aan het werk geweest met hout van oude Romeinse waterputten dat bij archeologisch onderzoek op de Huysackers naar boven is gekomen. Dat hout is een venster op het verleden en roept respect op voor de techniek uit die tijd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden