Aan zijn ‘Parkinson’ bureau heeft Ruud Overes met zijn stichting Parkinson2Beat een dagtaak aan het organiseren van 'Rondje Europa 2019'.
Aan zijn ‘Parkinson’ bureau heeft Ruud Overes met zijn stichting Parkinson2Beat een dagtaak aan het organiseren van 'Rondje Europa 2019'. (Foto: Ton van de Vorst)

'We willen Frans Timmermans spreken'

Ton van de Vorst

Ruud Overes gaat Parkinson te lijf

Na het succes van de 10000 km lange fietstocht van vorig jaar, kon een vervolg niet uitblijven. Ruud Overes kreeg op 56-jarige leeftijd de diagnose Parkinson. Zijn werk werd onmogelijk vanwege onder andere geheugenproblemen. Na zijn monstertocht liet hij zich opnieuw onderzoeken en bleek dat zijn cognitieve vermogens bijna allemaal waren verbeterd. Reden temeer om sport te promoten als medicijn tegen Parkinson.

Eersel - Een typisch Parkinsonbureau noemt hij zijn werktafel omdat die bezaaid is met geschreven geheugensteuntjes. Het gaat goed met Ruud Overes. Hij vertelt in een vlot tempo over de ontwikkelingen en de plannen van zijn Stichting Parkinson2Beat. Vorig jaar zei hij: "Het enige wat je kan doen is accepteren dat je het hebt." Inmiddels weet hij wel beter. Na zijn rondje Europa van vorig jaar wees onderzoek uit dat vrijwel al zijn cognitieve functies verbeterd waren. "Sporten helpt, dat is nu wel aangetoond", zegt hij. "Neuroloog Bas Bloem werkt nu aan een wetenschappelijk artikel over de effecten van sport, fysioloog van Wegen zoekt uit op welke manier je het beste kan sporten om de effecten van Parkinson zo effectief mogelijk te lijf te gaan. Na de evaluatie van vorig jaar hebben we besloten om sport nog meer te promoten, we willen hét sportplatform van de Parkinson vereniging worden. We zijn een ANBI stichting geworden en we hebben een nieuw bestuur zodat het werk van Parkinson2beat door blijft gaan als ik niet meer in staat ben om te helpen." Op 27 juli start een nieuw rondje Europa. Het startschot daarvoor wordt op 27 juli om 10.00 uur gegeven door wethouder Steven Kraaijeveld aan de Meerheide 100 S. Een gezelschap van vijf deelnemers met allemaal hun eigen sponsors, vertrekt dan vanaf het bedrijfsgebouw van Scoot2Be voor een 3500 km lange fietstocht dwars door Duitsland naar Praag, van daaruit naar Bratislava, via Wenen, Regensburg en Valkenburg naar Brussel en tenslotte naar Den Haag. Ruud Overes: "In Bratislava bezoeken we het Danubiana, dat is het moderne kunstmuseum van Gerard Meulensteen, de grondlegger van Neway Electronics. Hij is ervan overtuigd dat fundamenteel onderzoek de bestrijding van zowel Alzheimer als Parkinson vooruithelpt. En in Brussel willen we natuurlijk Frans Timmermans spreken over onder anderen de pillenchaos die we afgelopen jaar hebben meegemaakt. Parkinsonpatiënten zijn erg afhankelijk van medicatie. Als de productie van medicijnen ergens schort dan gaan medicijnen naar de hoogste bieder en kunnen we hier een tekort krijgen. Dat probleem moet op Europees niveau worden aangepakt." Door middel van de tocht wil Parkinson2Beat contacten leggen en ervaringen opdoen. Ruud Overes: "We bezoeken de ambassades van Praag en Bratislava. Het is goed om met elkaar in gesprek te gaan. We zijn nog volop aan het onderzoeken hoe we in de media meer aandacht voor Parkinson kunnen krijgen. Suggesties zijn welkom."

Meer berichten