Blijdschap na de geslaagde poging op maandag 24 juni 2019. Een dag die de geschiedenisboeken in gaat!
Blijdschap na de geslaagde poging op maandag 24 juni 2019. Een dag die de geschiedenisboeken in gaat! (Foto: Casper van Aggelen)

'Een goede foto vertelt een verhaal'

De passie van 'Beeldend Verteller' Casper van Aggelen

Bij het maken van een krant komt heel wat kijken. Redacteuren doen hun uiterste best om iedere week weer de lezer te trakteren op vers leesvoer. Correspondent/fotograaf Casper van Aggelen is de man in het veld van huis-aan-huis-krant Het Kanton in Oosterhout e.o. en is in het krantenvak een echte alleskunner. Niet alleen kan hij bogen op een vlotte pen, ook is hij een begenadigd fotograaf. Een fotoserie van Maarten van der Weijden tijdens diens poging de Elfstedentocht in 2018 zwemmend te volbrengen, leverde hem een nominatie op voor de Zilveren Camera. "Hoe ga ik dit ooit nog overtreffen?" Nou, misschien met de editie van 2019, want toen was Casper er weer bij!

Tekst: Rob Weekers.
Foto's Casper van Aggelen


OOSTERHOUT – De foto die Van Aggelen maakte toen Maarten van der Weijden er in 2018 na 55 uur op doktersadvies mee moest stoppen, werd een iconische plaat. Het is het moment dat Van der Weijden, net uit het water, op een 'drijvend brancard' wordt gelegd, een deken over zich heen krijgt, en wordt getroost door zijn vrouw Daisy. Na welgeteld 163 kilometer in de Friese wateren te hebben afgelegd, gestrand op 7 kilometer van Dokkum. "Emotie, dat is het", zegt Casper. "De uitputting die is te lezen op het gezicht van Maarten, maar ook de berusting van een man die alles heeft gegeven, en de uiterste grens heeft gezocht."

Casper van Aggelen kwam vier jaar geleden in contact met Van der Weijden. De zwemmer, die tijdens zijn carrière te kampen had met kanker, en later een gouden Olympische plak zou winnen, wilde zijn verhaal in het theater vertellen. Voor een publiciteitsfoto zou het voormalig zwembad De Blikken in Oosterhout zich prima lenen. In het gebouw vinden momenteel kunstenaars onderdak, maar het zwembad ligt er nog in zijn oude glorie bij. Zij het ietwat surrealistisch, zo zonder water. Van Aggelen, als voorzitter verbonden aan de stichting die huisvest in de Blikken, zag zijn kans schoon, en maakte een mooi portret van zijn streekgenoot. "Maarten is een inspirerend persoon. Met zijn foundation zet hij zich in om geld in te zamelen om onderzoek naar kanker te financieren. Honderd procent van het geld gaat naar de onderzoeken. Dat sprak me aan, en heb hem aangeboden daarbij te helpen", zegt Van Aggelen.

Vriendschap

Het werd het begin van een vriendschap, die de Oosterhouter in de zomer van 2018 even in het middelpunt bracht van landelijke media-aandacht. Drie dagen week Van Aggelen niet van de zijde van Maarten van der Weijden tijdens diens 'Tocht der Tochten', en legde zijn prestatie vanuit de begeleidingsboot vast. "Een waanzinnig avontuur", blikt de Oosterhoutse fotograaf terug. "Na verloop van tijd raakte ik het besef van tijd helemaal kwijt. Al die mensen die langs de kant hem aanmoedigden, Facebook Live-gesprekken met Freek de Jonge en Claudia de Breij, een ontmoeting met Mark Rutte, interviews met reporters, Van Aggelen kreeg opeens een participerende rol toebedeeld. "Normaal gesproken zou je als fotograaf enige afstand tot je onderwerp moeten bewaren, maar dat was in dit geval niet mogelijk, daarvoor was ik teveel betrokken bij het gevecht dat Maarten leverde. Was ook geen probleem, want ik ben dichterbij kunnen komen dan iedere andere fotograaf." Tijdens die eerste heroïeke poging van Van der Weijden heeft Van Aggelen welgeteld twee uur geslapen. "Ik wilde alles meemaken. Als je Maarten na verloop van tijd langzaam ziet doodgaan als het ware, dan is slapen wel het laatste waar je aan denkt." Ook bij de nieuwe poging die Nederland de medio juni 2019 op zijn kop zette was Van Aggelen - natuurlijk - weer van de partij.

Passie

De passie voor fotografie ontwikkelde Van Aggelen in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Van het geld dat hij verdiende tijdens de aardbeienpluk werd een Agfa 'rits-rats-klik-cameraatje' gekocht. De opnames werden ontwikkeld bij de zogeheten een-uur-service. "Spannend, want door te experimenteren wist je nooit wat het resultaat zou zijn. Maar al met al zag ik wel dat ik vooruitging, ook van mislukkingen kun je leren." Later volgde een toestel met zoomlens, en in de jaren negentig kocht Van Aggelen zijn eerste digitale camera, een Sony Mavica, met een floppy-disc als geheugenkaart. "Op die disc kon je maar 1,44 mb aan geheugen kwijt, nu niet meer voor te stellen. Niettemin betekende het voor mij een doorbraak. Ik kon naar hartenlust fotograferen en experimenteren. Digitaal sprak me meteen aan, ik ben nooit meer teruggegaan naar analoog."

Waar een goede foto aan moet voldoen? Casper kan er kort over zijn: een goede foto vertelt een verhaal. Oké, sluitertijd, belichting, camerastandpunt, het is allemaal belangrijk, maar waar het om gaat, is wat je wilt laten zíen. Tijdens de reportages aan boord van de begeleidingsboot van Van der Weijden was er bijvoorbeeld zóveel om me op te richten. Maar ik weet: je kan niet alles in één beeld vangen, je moet keuzes maken. Ik wéét hoe je een goede foto maakt, het 'oog van de fotograaf', als het ware. Soms hangt het van het moment af, soms van een goede voorbereiding."

Als voorbeeld noemt hij de uitvaartdienst van de kroegbaas van café de Pub in Oosterhout. Als eerbetoon zou zijn kist naar zijn café worden gedragen. Van Aggelen werd gevraagd om een en ander in beeld te brengen. "Ik heb de route verkend, en wist meteen al welke plek geschikt zou zijn voor een foto. Aan horeca-ondernemers heb ik gevraagd of ze de luifels van hun zaak omhoog wilden doen, dat leek me passender. Toen de stoet met de kist arriveerde, wist ik meteen: dit gaat 'm worden", zegt Van Aggelen. "En dat werd 'm ook!" Het resultaat: een fraaie prent van 1 meter bij 70 centimeter die nog altijd een prominente plaats in het café inneemt. Toevallig ook de favoriete kroeg van Casper.

"Toch wel mooi als je daar een pilsje drinkt en je ziet jouw foto, daar ben ik best trots op." De overtreffende trap qua afmeting is een foto van 3 bij 13 meter die een blinde muur in de wachtruimte van het gemeentehuis van Oosterhout siert, met daarop een afbeelding van het stadspark in Oosterhout. "Die prent had ik in mijn archief, nooit verwacht dat er dit uit zou rollen, maar soms moet je een beetje geluk hebben."

Beschouwende blik

Casper van Aggelen is in het krantenvak van alle markten thuis. Schrijven van verhalen, afnemen van interviews, redigeren, en niet in de laatste plaats fotografie. Van Aggelen kent als geen ander de weg in 'zijn' Oosterhout. Voor Het Kanton, de krant waar hij al 13 jaar aan verbonden is, weet hij: de foto op de voorpagina, die moet in ieder geval goed zijn. Graag mocht hij in zijn columns zo nu en dan de knuppel in het hoenderhok gooien. 'Ageren tegen de bekrompenheid', zoals hij het zelf noemt. "Maar altijd met een beschouwende blik. Nieuws kun je van veel kanten bezien. Juist in een column is het prettig dat je buiten de gebaande paden kan gaan."

Kick

Waar het schip strandt als fotograaf weet Van Aggelen nog niet. "Schrijven vind ik nog altijd hartstikke leuk, maar fotografie krijgt beetje bij beetje de overhand, merk ik." Van Aggelen heeft sinds 12 jaar een eigen bedrijf: Tekst en Plaatjes. Een naam die achteraf bekeken de lading niet helemaal dekt. "Veel mensen zeggen: je maakt prachtige foto's, dat zijn toch geen 'plaatjes'? Daar kan ik ze eigenlijk wel gelijk in geven", zegt Casper, die zichzelf omschrijft als 'beeldend verteller'. "Een van de foto's die ik maakte van de tocht van Maarten verscheen in een krant in India. Oplage: 1 miljoen! Dat geeft toch wel een kick." Andere koek dan de krant waar hij wekelijks voor in de weer is, weet ook Casper. "Dat pakken ze me niet meer af. Na het eerste avontuur dat ik in Friesland heb beleefd, dacht ik: hoe ga ik dit ooit nog overtreffen? Het smaakte in ieder geval naar meer en dat heb ik gekregen. Aan de andere kant: ik vind het nog steeds fijn om in Oosterhout op pad te gaan, mensen te spreken, foto's te maken, stukjes schrijven.
Ik ben en blijf de 'Man van het Kanton'."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden