Column Lowie

Tijd voor een echte protestmars

Foto: Foto:

Wat mij betreft moet iedereen - ongeacht seksuele geaardheid of voorkeur (met uitzondering van pedofilie) - vooral kunnen doen wat hij of zij fijn vindt. We leven gelukkig in een land waar veel kan en waar gelijkheid van 'lhbt', wat staat voor lesbisch, homo-, bi- en transseksueel aan hetero's hoog in het vaandel staat.

We waren er hier al vroeg bij, want eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de eerste Roze Zaterdag in 1979 werd gehouden in Roermond toen Nederlandse homo's demonstreerden tegen bisschop Gijsen die hen bestempelde als tweederangsburgers en ze weigerde in zijn kerk. Er is de afgelopen veertig jaar gelukkig veel ten goede veranderd. Maar toch hoorde ik Ellie Lust en Rick van de Westelaken vorige week vrijdag aan tafel bij Jinek zeggen dat er anno 2019 nog altijd veel homo's en lesbiennes gediscrimineerd worden. Met name Johan Derksen werd door beiden aangewezen als 'bad genius' omdat hij zich regelmatig laatdunkend uitlaat over de lhbt's. Toegegeven, Derksen en Van der Gijp hebben met hun homo-onvriendelijke caféprietpraat nooit uitgeblonken in verbinden. Maar het had Lust en Van de Westelaken gesierd als ze afgelopen weken met hun opnamecrew post hadden gevat bij de Essalammoskee in Rotterdam, dorpskerk de Bron in Staphorst of de Lekstraatsynagoge in Amsterdam. Want het grootste gevaar dat lhbt's bedreigd komt natuurlijk nog altijd uit religieuze hoek. Afgelopen zaterdag werd in Amsterdam weer Pride gehouden. Uitbundige lhbt's in net iets te strakke strings varend door de Amsterdamse grachten en op de kade gadeslagen door picknickende senioren en verbaasde toeristen. Ik heb er weinig mee. Net zo weinig als met carnaval en het Eurovisie Songfestival. Niet mijn ding dus.

Begrijp me niet verkeerd. Ik hou op zijn tijd ook van een feestje. Maar ik vraag me wel eens af of die hele commerciële, après-ski-achtige santenkraam aan sympathiserende Toppers en suikerspinkapsels, de lhbt's überhaupt enig goed doet. Misschien wordt het tijd voor een echte protestmars?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden