Column Lowie

Boerka-gedoe

Foto: Foto:

Op 26 juni eerder dit jaar nam de Eerste Kamer een wet aan waarin vrouwen in het onderwijs, openbaar vervoer, overheidsgebouwen en de zorg wordt verboden hun gezicht te bedekken. Hoewel ik de wet onderschrijf vond ik het ook een slappe en halfslachtige maatregel omdat hij er volgens mij vooral kwam om Baudet en Wilders de wind uit de zeilen te nemen. Ons land telt namelijk in totaal nog geen honderd vrouwen met een boerka.
Persoonlijk ben ik er overigens een voorstander van om alle geloofsuitingen in openbare ruimtes te weren. Want waarom zou je een moslim die zijn rijbewijs wil laten verlengen aan de balie van het gemeentehuis niet helpen omdat hij een kandora draagt, terwijl de ambtenaar van de burgerlijke stand een keppeltje op zijn hoofd heeft.

Vorige week demonstreerden een kleine dertig nikabdraagsters tegen het door de Eerste Kamer aangenomen boerkaverbod bij het homomonument bij de Koekamp in Den Haag. Ze werden ondersteund door Sylvana Simons en een tiental mannen in gebedskleding en sjaals voor hun gezicht.
Terwijl een van de nikabdraagster aan het woord was had de aanwezige pers vooral aandacht voor de bebaarde en vooral fotogenieke terrorist-look-a-likes die vanaf de zijkant door aanhangers van Pegida werden bejegend met anti-islamretoriek.

Net als de SGP die beweert dat volgens de bijbel een man het hoofd van een vrouw is staat de boerka voor mij ook als symbool voor vrouwenonderdrukking. Allebei stuitend.
Ik zou dan ook bij deze een beroep willen doen op het gezonde verstand van de onderdrukte en bedekte dames. Zien jullie dan echt niet dat het weer de mannetjes zijn die handig gebruik maken van deze door henzelf bedachte verzinsels.

Vrouwen die op de SGP stemmen moeten dat zelf weten en vrouwen die een boerka willen dragen ook. Maar ik mag hopen dat hun dochters en kleindochters niet in dezelfde shit trappen als hun moeders en grootmoeders. Kwestie van tijd mag ik hopen.

Meer berichten