Column Lowie

Heien die palen

Foto: Foto:

Vorige week werd in Oisterwijk de traditionele heidag gehouden. Een dag waarop de leden van de regering op afgetrapte gympies en in gestreken doch erg ongemakkelijk zittende spijkerbroeken het nieuwe parlementaire jaar inluidden. Tevreden werd geconstateerd dat we hier misschien wel in het welvarendste landje ter wereld leven.

Een beetje verwarrend was dan ook de geacteerde verontwaardiging bij staatssecretaris Blokhuis een paar dagen later toen uit cijfers van het CBS bleek dat het aantal dak- en thuislozen in ons land de afgelopen jaren is opgelopen tot 40.000. En dan zijn de daklozen die illegaal in Nederland verblijven en al die twintigers en dertigers die nog braaf bij hun ouders thuis inwonen daar nog niet bij opgeteld. 'Onverteerbaar', zei Blokhuis vorige week tijdens een uitzending van het NPO Radio 1-journaal.

Geveinsde verontwaardiging als je het mij vraagt. Want die verdubbeling vond echt niet van de ene op de andere dag plaats. En steeds meer mensen lopen risico. Steeds meer Nederlanders leven in armoede door de stijging van de energie- en zorgkosten. En terwijl het hele land zich suf debatteert over zaken als klimaat en migratie is er inmiddels geen sprake meer van woningnood maar van een woningcrisis.

Momenteel zouden er in ons land zo'n 270.000 woningen te weinig zijn. Bovendien zitten de opvanglocaties overvol en moeten nieuwe mensen geweigerd worden volgens een woordvoerder van het Leger des Heils. Ook de geestelijke gezondheidszorg schiet tekort waardoor patiënten op straat komen te staan.
De sfeer tijdens de heidag in Oisterwijk zat er goed in. De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zagen er geweldig uit en iedereen zou er dit jaar nog wat van gaan merken, volgens minister Hoekstra.

Ik mag voor die 40.000 dak- en thuislozen hopen dat Rutte's heidag volgend jaar niet alleen refereert aan het typisch Kempisch purperen plantje maar vooral aan het in de grond heien van palen voor nieuwe woningen.

Meer berichten