Jelle Reijngoudt met zijn eerste boek voor zorgcentrum Oktober in Bladel.
Jelle Reijngoudt met zijn eerste boek voor zorgcentrum Oktober in Bladel. (Foto: )

'Ze zitten achter mijn vrouw aan'

Jan van den Dungen

Jelle Reijngoudt schrijft boek

Jelle Reijngoudt (24), inmiddels twee en een half jaar wijkverpleegkundige bij de zorginstelling 'Oktober', heeft een natuurgetrouw en aandoenlijk boek geschreven over zijn ervaringen als ambulant wijkverpleger in deze regio, grofweg gelegen tussen Waalre en Reusel. "Toen ik nog studeerde was mijn opa tijdens zijn ziekenhuisopnames mijn grote drijfveer voor deze studie", zegt Reijngoudt.

BLADEL - Na het behalen van zijn diploma HBO-verpleegkunde aan de Fontys in Tilburg en Eindhoven liep hij een half jaar bij Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen (RZSK) mee met een wijkverpleegster. Het werk voelde zo goed, dat hij besloot te willen blijven. Het werk geeft hem zoveel positieve energie, dat hij er al langer over schreef in dit blad en op zijn eigen website. Nu is er dan zijn eerste boek waarin hij zijn eigen beeldvorming geeft over het wisselende werk en de werksituaties. Het boek draagt als titel: 'Ze zitten achter mijn vrouw aan'. Een mooie foto van zijn opa en oma siert de cover.

Klagen

Er wordt veel geklaagd over de thuiszorg. Er is geen tijd voor de cliënt, er heerst geldgebrek, maar het werk is vele malen aardiger en uitdagender dan verwacht. Elke dag weer, actie, spanning maar bovenal dankbaarheid en genoegdoening. "Ik zit écht in mijn rol", zegt Reijngoudt. De Oktoberorganisatie heeft twaalf thuiszorgteams, met gemiddeld vijftien tot twintig verpleegkundigen.

Ontroeren

"Zelf heb ik zo'n 65 cliënten. Je maakt dagelijks plezierige- maar ook minder plezierige situaties mee. De terminaalzorg in dit werk is belangrijk, omdat dit de laatste fase is van iemands leven. De dankbaarheid vanuit de cliënt en familie ontroert me wel eens. Zelf ben ik opgegroeid in Goirle en woon in Alphen. In mijn werk hier buiten mijn regio, kom ik enkel cliënten tegen die ik niet persoonlijk ken. Dat biedt mij een meerwaarde", aldus Reijngoudt. Ook is hij actief in de indicatiestelling van cliënten. De vraag daarbij is hoeveel zorg iemand krijgt. Dat kost heel veel gesprekken, overleg met de mensen en de organisatie, hierna analyses van kosten en baten, kortom een gedegen onderzoek, waarbij steeds de mens hierin centraal staat.

Specialisatie

Momenteel specialiseert Reijngoudt zich aan het Universitair Ziekenhuis in Leuven met een studie Pijnbestrijding. "Hetgeen ik daar leer, kan ik direct toepassen in mijn werk bij Oktober", besluit Reijngoudt, waarbij hij ook zijn tweede boek reeds aankondigt.

Te koop

Het boek, 'Ze zitten achter mijn vrouw aan', met als ondertitel: 'Verhalen uit de wijk', is te koop bij Bol.com; en is beslist een aanrader. In het boek heeft de schrijver bewust nu en dan een fictief element toegevoegd of juist weggelaten. Ook een gefingeerde naam gebruiken droeg bij om de leesbaarheid te verhogen en de privacy van zijn cliënten te beschermen.

Meer berichten