Gerrie van Doorn, een vrouw met een warm hart.
Gerrie van Doorn, een vrouw met een warm hart. (Foto: )

Een warm hart

Nicole Leijen

Gerrie van Doorn verzamelt stemmen voor het Ronald McDonald Huis in Veldhoven

'Een warm hart' is een korte en bondige omschrijving van wie Gerrie van Doorn is. Als je met haar praat merk je aan alles dat ze graag voor anderen zorgt en dat ze iedereen het allerbeste gunt. Ze is dankbaar voor wat ze zelf heeft en zet zich graag in voor mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Het is dan ook niet zo gek dat haar oog viel op de Actie Warm Hart van de KRO-NCRV.

HOOGELOON - "Ik ben geboren om te zorgen," begint de vriendelijke Gerrie haar verhaal, "en dat zal er ook nooit uit gaan". Toch heeft ze besloten om volgend jaar te stoppen met haar werk als kraamverzorgende. Dan vindt ze het tijd voor iets anders. Want als ze moet wachten totdat ze het niet meer leuk vindt, dan stopt ze nooit. "Het is zo'n leuk werk, dat blijft altijd," vertelt ze enthousiast. Wie denkt dat Gerrie dan stil gaat zitten, heeft het mis. Dat zit niet in haar aard. Met een grote tuin, 3 kinderen en 7 kleinkinderen is er altijd wat te doen en te zorgen. En ze heeft haar vrijwilligerswerk bij het Ronald McDonald Huis in Veldhoven.

"In oktober ben ik daar 12 jaar vrijwilliger en elke keer weer geeft dat enorm veel voldoening", vertelt Gerrie met een glinstering in haar ogen. Ze is daar vanuit een hele mooie gedachte terecht gekomen. Ze wilde graag iets voor een ander doen en hoorde over het Ronald McDonald Huis. In het huis logeren ouders, broertjes en zusjes van zieke kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis, voornamelijk te vroeg geboren baby's. "Ik heb zelf 7 gezonde kleinkinderen", zegt Gerrie dankbaar, "en ik vind het heel belangrijk dat ouders in de buurt van hun kinderen zijn". Dit besef deed haar besluiten om als vrijwilliger aan de slag te gaan in het huis. "Vroeger was dat er niet, dan moest je je kinderen achter laten in het ziekenhuis en voelde het soms als in de steek laten. Gelukkig is dat tegenwoordig met het Ronald McDonald Huis anders", zegt de zorgzame Gerrie.

Ze kan uren vertellen over het Ronald McDonald Huis en het goede werk wat daar gebeurt. "Op de allereerste plaats bieden we een luisterend oor voor de mensen die er verblijven. Daar draait het om. Daarnaast schrijven we mensen in en uit, leiden we ze rond en onderhouden we het huis". Het is belangrijk dat de ouders en gezinsleden van het zieke kind een zo normaal mogelijk leven leiden. De spanning en zorg om hun zieke kind is al erg genoeg. "Ze hebben dan ook allemaal hun eigen spullen, doen hun eigen boodschappen en zorgen zelf voor bijvoorbeeld de was en het eten", legt Gerrie uit. Het Ronald McDonald Huis wordt door de mensen die er verblijven enorm gewaardeerd. Dat ze in een huis terecht kunnen waar ze binnen 5 minuten bij hun zieke kind zijn en dat er vrijwilligers, donateurs en sponsors zijn die dit allemaal mogelijk maken, is natuurlijk ook ontzettend mooi!

Er komt geen subsidie of investeerder aan te pas. Het huis is volledig afhankelijk van 'gekregen geld' en de vrijwilligers. Want, bescheiden als ze is, benadrukt Gerrie dat ze het niet alleen doet. "Er staan wel 100 vrijwilligers klaar, zelfs 's nachts, dat is toch fantastisch," gaat Gerrie trots verder. Zonder vrijwilligers, geen Ronald McDonald Huis, dat is wel duidelijk. En dus mag Gerrie terecht trots zijn op wat zij en haar mede-vrijwilligers doen.

Haar inzet gaat verder dan de maandagavond waarop zij dienst draait in het huis. Waar ze kan zal ze geld inzamelen om het huis ook financieel te ondersteunen. "Het is mooi om geld te verzamelen waarvan je zeker weet dat het goed gebruikt wordt. Gewoon omdat je elke week met eigen ogen ziet hoe dankbaar de mensen zijn", zegt Gerrie tevreden.

In een soort van impulsieve actie meldde Gerrie zich dan ook aan voor de Actie Warm Hart. Ze zag dat een goed doel kans maakt op 2.500 euro, 5.000 euro, of 10.000 euro, en bedacht dat ze het Ronald McDonald Huis wel eens op kon geven. "Ik wist toen nog niet wat ik er voor moest doen om het geld te winnen en vroeg me achteraf af wat ik eigenlijk gedaan had", lacht Gerrie. Maar toen bleek dat ze geselecteerd was, ging ze er helemaal voor. Op uitnodiging van de KRO-NCRV ging ze naar Hilversum waar ze een rondleiding kreeg, tips kreeg om actie te voeren en het verhaal van de winnaar van vorig jaar hoorde. "Dat alleen al, was een hele ervaring", glundert Gerrie. En nu is ze dus op zoek naar stemmen, heel veel stemmen. Als ze in de top 5 van meest gestemde goede doelen komt, gaat ze door naar de jury. "Dan moet ik het Ronald McDonald Huis nog een keer promoten en dan kiest de jury de 3 winnaars", zegt Gerrie een beetje terughoudend. Want dat is niet wat ze graag doet, op de voorgrond staan. "Eigenlijk vind ik het ook helemaal niet fijn om zo groot in de Kempenaer te staan", zegt ze eerlijk, "maar ik besef dat het nodig is om aandacht te krijgen voor mijn actie".

Super knap van Gerrie dat ze haar bescheidenheid aan de kant heeft gezet voor het goede doel. Dat zegt veel over hoe zij met hart en ziel het doel ondersteunt. Het zou dan ook mooi zijn als ze ondersteunt wordt door mega veel stemmen. Ga daarvoor naar www.kro-ncrv.nl/warmhart/ronald-mc-donald-zuid-oost-brabant en breng je stem uit. Het kost je niets, maar je draagt wel bij aan de mogelijkheid dat Gerrie over een tijd misschien een cheque uit kan reiken. Nog mooier is het als je niet alleen stemt maar ook lid wordt van de KRO-NCRV. Dat kost je eenmalig 6 euro en levert het Ronald McDonald Huis een donatie van 10 euro op. Stemmen kan nog tot 30 september.

Gerrie weet niet of ze kans maakt om geld te winnen. Ze hoopt er in ieder geval nog veel stemmen bij te krijgen. "Hoe het ook uitpakt, ik heb er mijn best voor gedaan", besluit Gerrie. En het levert altijd iets op, al is het alleen al de publiciteit voor het huis", sluit Gerrie af. En zo is het maar net! Maar nog mooier is het als al haar inzet ook wordt beloond met een mooi geldbedrag.

Meer berichten