Column Lowie

Ingrid is gedeugd zat

Foto: Foto:

Bij RTL maken ze zich serieus zorgen. Het blijkt namelijk dat de kijkcijfers van Goede Tijden Slechte Tijden de afgelopen twee jaar desastreus zijn gekelderd. Vorige week tijdens de eerste uitzending van het nieuwe seizoen keken maar 665.000 kijkers. Dat is stukken minder dan de 1.500.000 die twee jaar geleden nog keken.

Reden zou zijn dat Ingrid met de porseleinen leeuwtjes op de vensterbank zich niet meer zou herkennen in de GroenLinkse deugverhaallijntjes. Die lijkt het helemaal gehad te hebben met zaken als klimaathysterie, genderneutraliteit, de anti-rokerslobby en enge veganisten die het liefst alle hamburgers en frikadellen zouden verbieden en vervangen door sojaschijven.

Eerlijk gezegd begrijp ik Ingrid wel een beetje. Ik ben die overkill aan deugdoenerij ook een beetje zat aan het worden. Bovendien houd ik zelf ook nog altijd van een vette hamburger en vlieg ook graag voor een paar tientjes naar Schotland.
Daarentegen ben ik de laatste die zal beweren dat de opwarming van de aarde niets te maken heeft met mijn eigen gulzig gedrag.
Wat me wel opvalt, is dat mensen die wel overtuigd zijn van hun gelijk dat vaak ook zijn omdat ze dat maar wat goed uitkomt, of omdat ze daar zakelijke belangen bij hebben.

Zoals die handige groene bankjongens die je via reclamespotjes laten weten dat als je je geld bij hen parkeert zeker weet dat als de ijskap verder smelt dat in elk geval niet aan jou of je bank ligt. Onzin en belachelijk natuurlijk. En alsof het smeltend ijs ineens veel belangrijker is dan de sluiting van al die bankfilialen en die duizenden medewerkers die werden ontslagen.

RTL gaat er ongetwijfeld voor zorgen dat de verhaallijntjes van GTST weer meer aansluiten op de belevingswereld van Ingrid met de porseleinen leeuwtjes op de vensterbank. Dus de kijkcijfers zullen wel weer toenemen in tegenstelling tot het ijsoppervlak op de pool dat intussen alleen maar verder afneemt.

Meer berichten