LEADER-subsidie voor initiatieven ruiter- en menroutenetwerk.
LEADER-subsidie voor initiatieven ruiter- en menroutenetwerk. (Foto: )

De Kempen investeert in paardentoerisme

Van de redactie

De Kempen, een prachtig gebied om te paard te verkennen. Steeds meer ruiters en menners komen naar het gebied en gaan hier op ontdekkingstocht. Alleen; in de praktijk voldoen bestaande routes niet.

De Kempen - Voor een werkend fijnmazig routenetwerk zijn investeringen nodig. Om de route te versterken, aantrekkelijker en veiliger te maken. Ondernemers en gemeenten deden voor een deel van de financiering succesvol beroep op LEADER: Een subsidieregeling voor initiatieven die het gebied aantrekkelijker maken en verbeteren.

Met een aaneengesloten netwerk van knooppunten kunnen ruiters en menners, net zoals bij wandel- en fietstochten, thuis al hun route uit stippelen. Zélf bepalen waar je begint en eindigt en hoe lang je tocht is. Dat is het idee. Het oorspronkelijke idee was van de werkgroep Bergeijk te Paard. Nu, jaren later, werken tien ondernemers uit de regio samen aan de uitvoering ervan. Ook de gemeenten Bergeijk, Eersel, Waalre en Valkenswaard zijn bij het project betrokken.

Het project moet leiden tot een fijnmazig knooppuntennetwerk. De ondernemers werken samen om het netwerk te realiseren en te co-financieren. Ze gaan ook flinke investeringen in hun bedrijven doen om zich (nog) meer op het paardentoerisme te richten. Denk bijvoorbeeld aan pleisterplaatsen, verblijfsaccommodaties voor mens en paard en ondersteunende voorzieningen voor horeca, recreatie en parkeren. Hiervoor doen ze deels een beroep op de LEADER-subsidie.

De subsidie gaat niet alleen naar de aanleg van de route, maar vooral naar de uitbreiding en verbetering van de voorzieningen aan deze route. Schuilmogelijkheden, afrasteringen, wasplaatsen en paardenboxen; dat zijn het soort voorzieningen die de route en het gebied een stuk aantrekkelijker maken voor hippische toeristen. Een parcours zonder hindernissen, dat moet het gaan worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden