Beleef de oorlogstijd tot en met 16 september.
Beleef de oorlogstijd tot en met 16 september. (Foto: )

Bergeijk herdenkt de bevrijding

Jan van den Dungen

Terug in de tijd

Een visualisatie van een schuilplaats voor weigeraars voor de tewerkstelling in Duitsland tijdens de oorlog wordt vanaf nu tot 16 september getoond in Bergeijk nabij het Klokkenhuis naast de Hofkerk.

BERGEIJK - Via een buizenstelsel kunnen kinderen het verhaal van Johan Biemans' vader Jan Biemans 'De drollen van de Hond' kruipend ervaren. Het is een natuurgetrouwe vertaling van de gedachte van Johan Biemans over deze schuilplaats. Maandagmorgen 16 september worden de nieuwe bevrijders 's morgens op het gemeentehuis ontvangen. Een colonne van oude legervoertuigen slaat die morgen linksaf in Bergeijk Barrier. Deze maakt onderdeel uit van een stoet van de in totaal drie, die via vanaf Joe's Bridge, bekend als brug 9, die morgen in Lommmel zijn vertrokken op weg naar Valkenswaard. Deze 50 voertuigen komen vanaf de Moeskoppendijk, thans Burgemeester Aartslaan genoemd, rond 10.15 uur over de Burgemeester Magneestraat op 't Hof aan en blijven er tentoongesteld tot 16.00 op en rond het marktplein staan. Het college van burgemeester en wethouders halen hen als échte bevrijders binnen. De Heemkundekring Bergeijk heeft een expositie ingericht in de Hofkerk. Ook worden aan de kinderen vlaggetjes uitgedeeld. Tussen 10.00 en 14.00 uur leest oud-piloot en verhalenverteller Hans Nordsiek uit Weebosch voor, uit zijn korts verschenen boek 'Piloot met de vijf strepen'. Op de kiosk is volop legerkleding waarin de jeugd zich die dag mag hullen.

Aardappelkoekjes

Bakkerijmuseum De Grenswachter in Luyksgestel deelt aardappelkoekjes uit, op vertoon van een voedselbon. In de nieuwe bibliotheek op 't Hof worden de hele middag verhalen voorgelezen.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden