Martien Veekens in de leesruimte van de Heemkundekring Bergeijk.
Martien Veekens in de leesruimte van de Heemkundekring Bergeijk. (Foto: )

Boek over heden & verleden van Bergeijk

Jan van den Dungen

Het initiatief van Martien Veekens

Hij was al lid van de Heemkundekring Bergeijk, voordat hij er zijn nieuwe liefde vond en vanuit Rosmalen hier kwam wonen. Martien Veekens (74), secretaris van de Heemkundekring Bergeijk en specialist in de heraldiek is de initiatiefnemer van het in oktober verschijnende boek ter gelegenheid van 'Bergeijk 550 jaar stad' met als titel 'Bergeijk, Stad Zonder Muren'.

Bergeijk - Een 300-pagina's tellend en fraai uitgevoerd boek, dat het verhaal van heden en verleden van Bergeijk vertelt en in beeld brengt en waaraan maar liefst 12 plaatselijke auteurs hun medewerking verleenden. 550 jaar geleden kreeg Bergeijk stadsrechten, dat betekent dus terugtellend in het jaar 1469. Het boek kost refererend aan dat jaartal, bij voorinschrijving tót 1 oktober aanstaande, via de website www.heemkundekringbergeijk.nl, maar slechts 14,69 euro. Zoals gezegd is Martien Veekens actief binnen de heraldiek. Zo'n 10 jaar geleden ontdekte hij in de Brusselse Fiches dat Bergeijk al 540 jaar heuse stadsrechten bezat en schreef voor de Heemkundekring een speciale bijdrage over het wapen dat Bergeijk al ruim vijf eeuwen voert en nog steeds het gemeentelijk briefpapier siert. 540 jaar werd 10 jaar later dus nu in 2019 vanzelf 550 jaar. Met een presentatie enthousiasmeerde hij het bestuur van waaruit een klein werkgroepje werd geformeerd onder leiding van Cas van Houtert, Jos Smeets, Jaap Bussing en Martien zelf. Hierna kwam Bèr Timmermans erbij en werd hij de kartrekker van de werkgroep van auteurs die zich gaandeweg aanmeldden.

Schatrijk

Geschiedkundigen, archeologen en onderzoekers hebben nu verrassende feiten uit die tijd boven water gehaald. Daaruit blijkt dat Bergeijk rijk is aan verleden en het heden. En of het nu gaat over de schatgravingen van duizenden jaren oude gebruiksvoorwerpen die in het Eicha museum te kijk liggen of uit de Middeleeuwen, toen er geboerd werd op de vruchtbare oevers van de Keersop en de Run en de met stalmest op smaak gebrachte zandgronden. Op water en windmolens werd graan tot meel gemalen. Ook was er een heus kasteel, waar het plaatselijke gezag zetelde, nu weliswaar verdwenen maar nog steeds voortleeft als Luchtkasteel eveneens aan de oever van de Keersop. Ook handelt het boek over het bloeiende geloofsleven, de imponerende kerk met inderdaad toen nog een toren. Of over Teuten die naar verre landen trokken om hun koopwaar te slijten. Ook het cultureel palet aan plaatselijke verenigingen, de op moderne leest geschoeide vaak gedurfde ondernemingen krijgen volop aandacht in het boek. Verder verkeert Bergeijk permanent in goed gezelschap van de in 1997 gefuseerde voormalige gemeenten Luyksgestel, Riethoven en Westerhoven en de kerkdorpen Loo en Weebosch, die allen uitvoerig in beeld komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden