Tijden van vroeger herleven tijdens de Boerenmert in Hapert.
Tijden van vroeger herleven tijdens de Boerenmert in Hapert. (Foto: )

Vol programma Boerenmert Hapert

Van de redactie

Ultieme Kempische dagje uit

De Boerenmert in Hapert is het ultieme Kempische dagje uit in het najaar voor zowel jong als oud. Op zondag 15 september keert Hapert terug in de tijd en vormt het een beeld zoals het er vroeger uit zag.

HAPERT - De Boerenmert kenmerkt zich door Kempische gemoedelijkheid, ongedwongen sfeer, historische bezienswaardigheden en veel muziek. De entreeprijs is bewust laag gehouden om een zo groot mogelijk publiek te kunnen laten genieten van al dat moois. De organisatie van de Boerenmert zorgt steeds weer voor een sfeervolle aankleding van het dorpscentrum. Ze streeft er naar om een unieke markt neer te zetten, die aantrekkelijk is voor een brede doelgroep; gezinnen met kinderen, mensen die van de sfeer en traditie van weleer houden maar zeker ook voor liefhebbers van diverse muzieksoorten.

Oude ambachten

Op de Boerenmert zijn diverse oude ambachten en creaties te zien waardoor men zich kan inleven in de tijd van 1900 tot 1950. Zo zijn er bij de oude ambachten personen aanwezig die alles weten te vertellen over het vak wat men vroeger uitoefende zoals de touwslager, de boekdrukker, de mosterdmaker, de stoelenvlechter, de klompenmaker, de sigarenmaker, de turfkloter, de bezembinder, de barbier en de tinnegieter. Daarnaast zijn er verschillende demonstraties met de hulp en inzet van dieren, zoals schapen, landgeiten, paarden, koeien, ganzen en kleinvee. In totaal zijn er maar liefst circa 750 dieren aanwezig op de mert.

Een aanrader en uniek in zijn samenstelling is de historische optocht die twee keer op deze dag, om 13.00 uur en om 15.30 door het dorp trekt. In deze optocht trekken vele creaties voorbij waaronder de burgemeester in traditionele outfit, de pastoor met zijn pastoorsmeid, de dokter, het schoolklasje met meester en juffrouw, de melkboer met melkkar, de kolenboer met kolenkar, de nonnen, de heerboeren, de schaapherder, het boeren bruidspaar op de hoogkar, gegoede burgers op een hoge fiets en de stroper. Ook rijden er in de optocht vele mooie oude wagens en tractoren mee. De optocht wordt gecompleteerd door het muziekkorps en diverse aanspannen met paarden en diverse voortuigen.
Op de Boerenmert 2019 zijn enkele bijzondere machines te bewonderen. Zo is er dit jaar "de Hilda" te zien. Een door John Fowler ontwikkelde stoom ploegmachine uit 1918 die 15 ton weegt. Oorspronkelijk uit Amerika komt een Rumely Oil Pull. Dit is een op kerosine gestookte tractor die gekoeld wordt door olie, een van de grootste tractoren die ooit gebouwd is. Een ware attractie. Dit geldt ook voor de Minneapolis petroleumgestookte tractor type 357, die bijna nooit tentoongesteld wordt.

Voor kinderen is er volop vertier. Zo zijn er oud Hollandse spelen, is er een doolhof, een kinderboerderij, een papegaaienbos, veel klein vee en kan er geschminkt worden

www.Boerenmert.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden