V.l.n.r. Dré Bresser, Cees Dekkers Louis Horsten, Jan Willems en Ger Gasseling
V.l.n.r. Dré Bresser, Cees Dekkers Louis Horsten, Jan Willems en Ger Gasseling (Foto: )

Luciatoren is een bezoekje waard

Van de redactie

Tijdens Open Monumentendagen

Na de zomervakantie is de Luciatoren voor iedereen weer vrij toegankelijk tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september van 11.00 uur tot 14.00 uur. Ook voor bezoekers die inmiddels al een keer geweest zijn, is een nieuw bezoek zeker de moeite waard.

STEENSEL - "Onze collectie is de afgelopen maanden met verrassende aanwinsten uitgebreid. Steeds meer mensen uit Steensel en omgeving helpen mee aan de uitbreiding van historisch materiaal. Op deze manier blijven historisch waardevolle voorwerpen toegankelijk voor een breed publiek", zo laat het Stinsels Archief weten.
Voor mensen die slecht ter been zijn of niet naar boven kunnen of willen klimmen, is er op de begane grond voldoende te zien.

Markante figuren

Op een tv-scherm worden niet alleen foto's uit het recente verleden van Steensel getoond, maar ook de belangrijkste details van de toren zelf, oude dorpsgezichten en verschillende markante figuren uit Steensel..
Onlangs heeft het Stinsels Archief voor het eerst één van de kunstschatten uit de Luciakerk aan het publiek laten zien: een vergulde monstrans, in 1930 geschonken aan de Parochie van de H. Sint Lucia in Steensel door de zusters Cox (zusters Ursulinen). Dit blijkt uit een notitie van de toenmalige pastoor Wilhelmus Dekkers (1929-1931) in zijn memoriaal: 1930: 1 Maart. Als geschenk gegeven aan de Parochie Steensel eene massief vergulde monstrans. Kosten f. 2.500.--. De schenkster is Ida de Rochemont, door bemiddeling van Mère Timothea Cox, Mariaoord Vught.

Heel recent is een deel van de vroegere tramrail gevonden. In de periode 1897 tot 1937 reed er tussen Reusel en Eindhoven een stroomtram. In Steensel was een tramhalte op de plaats van de huidige bushalte. "We willen deze unieke vondst een mooie plaats te geven in de buurt van de toren." Als 'neusje van de zalm' is voor het eerst het originele uurwerk van de Luciatoren te zien dat door een groepje van 5 enthousiaste techneuten zover is gerestaureerd dat het weer 'draait en tikt'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden