Kars van Rooij overwon zijn verslavingen en zet zich nu in om drugsproblematiek bespreekbaar te maken. Foto: Tom van Limpt
Kars van Rooij overwon zijn verslavingen en zet zich nu in om drugsproblematiek bespreekbaar te maken. Foto: Tom van Limpt (Foto: Tom van Limpt)

Kars van Rooij bepleit openheid

Wim Lavrijsen

Meervoudig verslaafd - en alles overwonnen

Als geen ander weet hij dat dit verhaal veel impact kan hebben – voor hemzelf, én voor zijn naasten. Toch is er bij Kars van Rooij geen spoor van twijfel. De Bladelse jongeman (33) die zijn talrijke verslavingen – joints, alcohol, games, xtc, cocaïne – zo'n drieënhalf jaar achter zich heeft gelaten is stellig: laat iedereen het maar weten. 'Er is nog veel winst te behalen.'

Bladel - Dat legt hij uit. Allereerst hoopt Kars Kempische jongeren uit de verslaving te houden. Want die brengt, naast vluchtige geneugten, enkel leugens en bedrog. Kars: "Als ik één jongere daarvan kan weghouden, dan heeft dit interview z'n nut gehad." Ook richt de ex-verslaafde zich op werkgevers. "Zij moeten inzien dat een verslaafde écht ziek is, en dus ruimte voor herstel geven." Tot slot is er de grote groep van ouders, broers, zussen en vrienden. "Laat hen vooral niet denken dat 'ons Pietje' er nooit voor zou kiezen naar deze middelen te grijpen, want iedereen kan in deze valkuil belanden. En als dat dan gebeurt, helpt het niet om het te ontkennen." Alleen heldere maatregelen gekoppeld aan een liefdevolle opstelling kunnen volgens Kars helpen. 'Maar dat is makkelijk gezegd. Alle gezinsleden zijn dan al honderden keren gruwelijk voor de gek gehouden.'

Vingerwijzingen van een ervaringsdeskundige. Kars van Rooij, werkleider bij een Jumbo-filiaal in Tilburg (een functie die hij eerder bij Jumbo Bladel vervulde), vocht tussen zijn zeventiende en zijn dertigste met tal van verslavingen. Hoewel.... vechten. Vaak was het een feest. Een feest dat afleiding, ontspanning en gelukzaligheid bracht. Tot hij er niet meer van kon loskomen.

Begeleiding naar de achtergrond

Kars schetst hoe dat in zijn werk ging. Op basisschool De Toermalijn maakte hij een gelukkige tijd door. Veel vriendjes en goede begeleiding van ouders en leerkrachten als het (vanwege zijn ADD) druk werd in zijn hoofd. Op het Pius X (vmbo – handel en economie) raakte die begeleiding verder op de achtergrond om later op het mbo in Eindhoven helemaal te verdwijnen. De jongen die van huis consequent opgevoed was ('Gras niet gemaaid? Dan niet op stap.'), belandde in een vrije wereld waarmee hij niet kon omgaan. Kars: "De school belde niet eens met mijn ouders als ik lessen skipte." In een klas vol vrijbuiters kon hij zich slechts handhaven door mee te gaan in het groepsgedrag. Rookte er zijn eerste joint.

Intussen werd de situatie in 'het Bladelse' er niet beter op. Vanaf zijn vijftiende werkte Kars bij Albert Heijn, in de vulploeg. Een bijverdiensten-baan die hij vijf jaar later inruilde voor een echte baan bij de plaatselijke Jumbo. Het is in deze jaren dat de lokroep om te vluchten voor de complexe buitenwereld zich nadrukkelijk aandient. Thuis sluit hij zich af van het gezinsleven en zit tot diep in de nacht te gamen. In het weekeinde is er het vrolijke uitgaansleven, Kars is daarin onverzadigbaar. Als zijn vrienden huiswaarts keren, wil hij doorgaan. Gezelligheid kent immers geen tijd. Hij was negentien toen hij zijn eerste xtc-pilletje nam. Kars: "Een ontdekking. Het gaf energie en het maakte het me zelfverzekerder. Ik durfde mensen aan te spreken die ik amper kende." Vooral op festivals wordt het pilletje Kars' trouwe maatje. Zijn ouders weten nog van niks. Tot zijn vrienden zeiden: "Nu is het genoeg Kars. Als jij bij onze groep wilt blijven, gaan we morgen samen met jou naar je ouders om het echte verhaal te vertellen." Aldus geschiedde. Vader en moeder Van Rooij waren geschokt. Al die jaren hadden ze hun zoon geloofd als hij zei dat er niks aan de hand was. Dat hij de pilletjes die ze in zijn broekzak aantroffen voor iemand anders bewaarde.

Depressies

Daarna leek het goed te gaan, zeker nadat hij een vriendin had leren kennen. Maar toen zij de relatie beëindigde, raakte Kars hopeloos met zijn emoties in de knoei. Helemaal toen hij de plek bezocht waar hij haar had leren kennen, de kermis in Reusel. Eén pilletje zou volstaan, dacht hij. Maar de dealer die hij aanklampte had alleen cocaïne in de aanbieding. Weer een stap neerwaarts in de wereld van de harddrugs. Financieel, want een grammetje cocaïne kost het tienvoudige van een xtc-pil. Maar bovenal vanwege de effecten. Kars: "Je moet het steeds vaker gebruiken om tot happiness te komen, en de depressies nadien worden heftiger." Die werden zelfs zo groot dat Kars na een paar maanden met zelfmoordneigingen rondliep.

Tijd om in te grijpen. Hij belandde bij GGZ-Momentum in Veldhoven. Kars: "Super. De opluchting die ik voelde dat ik gehoord werd." Toen ging het snel. Kars reist (op eigen kosten) naar Zuid-Afrika waar hij gedurende negen weken een ontwenningstherapie krijgt aangeboden. Waarom zo ver? "Je moet letterlijk afstand nemen. Je moet je telefoon en je paspoort inleveren, en ook kun je dan niet naar huis gaan als het even een beetje tegen zit."

En wat leverde het op? "Heel veel. Via een nauwgezet 12-stappenplan krijg je inzicht in wie je bent en waarom je steeds middelen nodig hebt als je emotioneel geraakt wordt. Dat inzicht is het begin van de overwinning. Want een verslaving, in welke vorm dan ook, is niks anders dan op de vlucht slaan voor gevoelens waar je geen raad mee weet."

Terug in Nederland heeft Kars geen drankje, pilletje of poedertje meer aangeraakt. Wel groeide de behoefte de drugsproblematiek bespreekbaar te maken en met zijn verhaal anderen te inspireren om stappen te ondernemen. Via de Hoogeloonse initiatiegroep Eyes Wide Open geeft Kars nu voorlichting over verslaving. Belangstelling? Kijk op

eyeswideopenhoogeloon.nl

Meer berichten