De Vrijheidswandeling vindt plaats op zondag 29 september.
De Vrijheidswandeling vindt plaats op zondag 29 september. (Foto: )

Wandeling door Eersel in het teken van de vrijheid

'Brabant Remembers' is het kader waarin veel plaatsen die bevrijding van 75 jaar geleden op eigen wijze herdenken. In Eersel gebeurde dat op 19 september met een manifestatie op de Markt.

Eersel - Eén van de volgende activiteiten is de Vrijheidswandeling op zondag 29 september. Wandelend door Eersel langs bijzondere locaties vertellen de deelnemers verhalen aan elkaar over de oorlog, vluchten, vrijheid… Eigenlijk over alles wat met 75 jaar bevrijding te maken heeft. Sandra Hakkens leidt het gezelschap rond en iedereen mag meewandelen en -praten. Om 14:00 uur is de ontvangst in Kempenmuseum De Acht Zaligheden met koffie/thee. Na een welkomswoord wordt er een film getoond en er is een voordracht van een gedicht, ter inspiratie.

Voorafgaand aan de wandeling wordt eerst de tentoonstelling: 'Jaren die we niet vergeten….' bezichtigd. De invasie in Normandië op 6 juni 1944 was natuurlijk dé gebeurtenis die toen de gemoederen bezig hield: wanneer zullen ze hier zijn? Het nieuws van luchtlandingen bij Arnhem, maar massaal ook in Brabant (St-Oedenrode/Son) verspreidde zich razendsnel, net als de bevrijding van Valkenswaard en daags erna, ook die van Eindhoven. Toch was het helemaal niet vanzelfsprekend, dat het in Eersel al op 19 september zo ver was. Toeval bepaalt soms wat er gebeurt en dat was voor de bevrijding van Eersel ook zo. Hoe dan? Onder andere dat wordt duidelijk in de presentatie. Maar ook is er informatie over schaarste en distributie, over onderduik en verzet en vliegtuigcrashes. En natuurlijk ontbreken niet de gebroeders Hoeks. In letterlijk de allerlaatste weken voor de bevrijding gaven zij hun leven door moedig en standvastig te zijn om anderen te redden. De tentoonstelling laat een ruime keus aan gebruiksvoorwerpen en militaire objecten zien, die deze jaren weergeven. Na de wandeling sluiten de deelnemers af bij het Kempenmuseum met koffie/thee en vlaai.

Deelname kost 9/50 euro per persoon. Dit is inclusief entree van het Kempenmuseum, koffie/thee bij ontvangst en de wandeling onder leiding van Sandra Hakkens.

Vooraf reserveren kan telefonisch 0497-515649 of via receptie@kempenmuseum.nl

Kempenmuseum De Acht Zaligheden is te vinden aan de Kapelweg 2 te Eersel.

Meer berichten