Foto:
Kempenaer 35 jaar geleden

De Kempenaer 35 jaar geleden

Brug V in Arendonk was redding

Door Thijs van der Zanden

Bladel – oktober 1974. Op 11 mei 1940 hoorden de mensen in Bladel een zware explosie. Het bleek al gauw dat Brug V, de stalen brug over het Kempisch kanaal, in Arendonk was opgeblazen. De Belgische defensie had aan het kanaal een goede verdedigingsline met bunkers gebouwd om de Duitse wehrmacht weerstand te kunnen bieden. Het opblazen van die brug bleek achteraf een geluk voor onze Kempendorpen omdat het te hulp geschoten Franse leger er met hun pantservoertuigen toen niet meer overheen kon. De Fransen zijn daardoor uitgezwermd richting Tilburg. Zou deze Franse divisie wel over de brug gekomen zijn dan hadden ze zelfs Eindhoven kunnen bereiken voordat de Duitse Wehrmacht daar was. Dat zou grote gevolgen hebben gehad. Diezelfde Franse divisie was enkele dagen later in Etten en Leur in gevecht geraakt met het Duits leger waardoor daar alles in puin was geschoten. Al dat leed was in 1940 de Kempenaren bespaard gebleven.

Wat gebeurde er in die week nog meer

- Het familiebedrijf van Jan Vissers in Bladel werd in 1984 uitgebreid met een winkelpand van 250 vierkante meter. Dertig jaar eerder begon het bedrijf als landbouwsmederij.

- De EHBO Eersel schafte een caravan aan t.b.v. de hulpverlening. Met de caravan was de hulpdienst beter uitgerust om bij evenementen alle hulpmiddelen ter plaatse te hebben.

- Tijdens de Kempische Ruiterdagen in Hooge Mierde was een sterk deelnemersveld aanwezig. De deelnemers kwamen uit Duitsland, België. In de feesttent was een tonproater-avond.

Meer berichten