Foto: Jan Wijten
Foto: Jan Wijten (Foto Jan Wijten)

Onvergetelijke herdenking in Reusel

3 oktober was het precies 75 jaar geleden dat Reusel-De Mierden bevrijd werd. '1944-2019 75 jaar bevrijding Reusel-De Mierden' werd afgelopen weekend door Heemkunde Werkgroep Reusel en museum de Bewogen Jaren 1939- 1950 en met steun van de gemeente op een fantastische wijze neergezet.

Reusel - Op zaterdag vond er de indrukwekkende herdenking van de 7 Britse militairen op het kerkhof plaats en de 21 burgerslachtoffers uit Reusel-De Mierden op het Kerkplein. Hierbij kregen alle oorlogsslachtoffers een naam en gezicht. Kinderen, leden van Jong Nederland, overhandigden na een korte levensloopbeschrijving van ieder slachtoffer een portretfoto aan de nabestaanden die daarna een plaatsje kreeg naast het herdenkingsmonument. Ook de zeven Britse militairen die op het kerkhof begraven zijn werden door maar liefst 43 Britse nabestaanden bezocht.

Vernon James John

Voor familieleden van Vernon James John was de reis naar Nederland wel heel speciaal. Vernon James John blijkt namelijk de Britse militair te zijn die op 26 september 1944 vanuit de kerktoren in Reusel werd gedood door een Duitse sluipschutter. Pas afgelopen jaar is na uitvoerig onderzoek vast komen te staan dat hij de soldaat moet zijn die op het kerkhof van Reusel begraven ligt naast de zes andere Britse Soldaten. De nabestaanden van Vernon James John stonden deze dag voor het eerst bij het graf met zijn naam erop. Naast deze herdenking stonden nog vele activiteiten meer op het 75 jaar-bevrijdingsprogramma.

Op de foto

Neef Pete Mansell en achterneef Peter Mansell na het leggen van een krans en foto bij het graf van Vernon James John.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden