Column Lowie

Smartphone-junkies

Foto: Foto:

Ik vroeg me in mijn column van vorige week af of mijn kleinkinderen niet te vaak op social media zitten. Daarom heb ik me afgelopen week maar eens verdiept in het gebruik van de smartphone bij jongeren.

Gek eigenlijk, als je er een beetje over nadenkt. Maar als je een gokverslaafde in je stamcafé gedurende de avond ziet wegkwijnen achter een gokkast vind je dat een sneu gezicht. Terwijl de rest van de cafébezoekers de hele avond tussen het bieren en gebral door zijn smartphone zit te checken. Mobiele verslaving is inmiddels een geaccepteerd fenomeen in onze samenleving. Kijk maar naar al die tieners die append naar school fietsen of bij de bushalte berichtjes posten op Facebook of Instagram-foto's liken. Maar ook ouderen, en ik ook eerlijk gezegd, hebben hun smartphone de hele dag bij de hand om geen piepje of pingeltje te missen.

Er is overigens wel een groeiende groep techneuten en investeerders die zich tegen social media keren. Die richten zich niet zozeer tegen de bedrijven die dat soort diensten verlenen, maar vooral tegen wat social media doen met jongeren. Ze raken er aan verslaafd.

Zo zei Tim Cook, topman bij Apple, vorige week nog: "Social media zijn een bedreiging voor de democratie en de volksgezondheid. Denk aan de verspreiding van al het nepnieuws. En God weet wat het allemaal doet met de hersenen van onze kinderen."

Vijftig jaar lang rookte bijna iedereen en hoorde je niemand reppen over de schadelijke gevolgen. Maar tegenwoordig staat het opsteken van een sigaret bijna gelijk aan het gooien van een molotovcocktail naar de gouden koets op Prinsjesdag.

Tabak, drank, drugs en gokken zijn gereguleerd, maar social media is nog altijd een vrijstaat. Ik heb het antwoord op de vraag 'hoe ga je verstandig om met social media' afgelopen week ook niet gevonden. Maar ik mag hopen dat we over een paar jaar niet met een complete generatie smartphone-junkies komen te zitten.

Meer berichten