Op de foto ondermeer Stef Luijten Bergeijk (2e van links) en Kamerlid Asscher en minister Van Engelshoven
Op de foto ondermeer Stef Luijten Bergeijk (2e van links) en Kamerlid Asscher en minister Van Engelshoven

Bibliotheek Bergeijk ontvangt drie jaar lang extra financiële steun wegens 'motie Asscher'

Door Jan van den Dungen

BERGEIJK- Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid Katharina van Engelshoven (D66) heeft vorige week tijdens een feestelijke bijeenkomst wethouders Stef Luijten (CDA) van Bergeijk een bedrag van 225.000 euro verdeeld in drie jaar elk 75.000 euro in het vooruitzicht gesteld voor de Bergeijkse bibliotheek die momenteel samen met Visit Bergeijk aan 't Hof ruimte deelt. Dit geld werd beschikbaar voor gemeenten zonder openbare bibliotheekvoorziening en voor gemeenten waar een voorziening is die nog niet volwaardig is. Gemeenten konden in aanmerking komen voor een financiële ondersteuning door een uitgebreid plan in te dienen. Op basis van een beoordelingsronde op locatie heeft minister van Engelshoven 12 gemeenten succesvol beoordeeld, waaronder het voorstel voor de bibliotheekvoorziening in Bergeijk.

Sinds juni van dit jaar heeft Bergeijk weer een bibliotheek nadat deze in 2015 verdween. Het terugbrengen van de bibliotheek is voortgekomen uit de wens van de inwoners en daarom besloot de Bergeijkse gemeenteraad vorig jaar unaniem dat een fysieke bibliotheeklocatie terug moest komen. Wethouder Stef Luijten is er van overtuigd dat met deze toegekende Rijksmiddelen aan de bibliotheek een extra kwaliteitsimpuls kan worden gegeven in de periode van 2019-2021. In nauwe samenwerking met bibliotheek De Kempen zal de komende periode gebruikt worden om de bibliotheek toekomstbestendig te maken en de lokale betrokkenheid te vergroten. Hiervoor zal samen met bibliotheek De Kempen een programma worden opgesteld.

Motie Asscher
Ook PvdA-kamerlid Lodewijk Asscher was bij de uitreiking aanwezig omdat hij in 2017 een motie indiende die door de Kamer werd aangenomen. De Tweede Kamer heeft hiervoor in de periode 2019-2021 uit extra cultuurmiddelen een jaarlijks bedrag beschikbaar gesteld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden