Harrie Lavreysen in het Europese kampioenshirt. Foto: Peter van Rooij (Kempenfoto.nl)
Harrie Lavreysen in het Europese kampioenshirt. Foto: Peter van Rooij (Kempenfoto.nl) (Foto: Kempenfoto.nl-Peter van Rooij)

Harrie Lavreysen keizer van het EK

Piet Gijsbers

3 titels gepakt in Apeldoorn

Harrie Lavreysen is de onbetwiste keizer van het Europees kampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn geworden. De 22-jarige Luyksgestelnaar nam drie nummers op het EK voor zijn rekening: de teamsprint, het individuele sprintnummer en de keirin. De Europese kampioenschappen zijn voor hem een geslaagde onderneming geworden op weg naar de Olympische Spelen 2020 in Tokio.

Luyksgestel - Lavreysen is op dit moment de onbetwiste renner op de tweede positie van de drie man die op de teamsprint in actie komen. Zijn taak is het om het oranjetrio op topsnelheid te brengen. In Apeldoorn kweet hij zich prima van die taak. Woensdagavond werd beslist wie goud, zilver en brons op dat onderdeel voor zich opeisten. De Nederlandse ploeg met Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland reed meteen al naar goud. Op het onderdeel individuele sprint moest Lavreysen vervolgens met zilver genoegen nemen. Geen schande voor de Luyksgestelse wereldkampioen dat hij uitgerekend tegen zijn vaste team- en kamergenoot Jeffrey Hoogland het onderspit moest delven. Hoogland prolongeerde met de zege in de finale zijn Europese titel. Lavreysen toonde zich een sportieve verliezer: "Wat een spannende races op waanzinnige snelheid. Gefeliciteerd, Jeffrey met deze overwinning, maar ik ben al gemotiveerd voor de volgende race. Races tussen ons zijn gewoon een mentale achtbaan," was zijn reactie na afloop van de finalerace waarin door de krachtpatsers een topsnelheid van tegen de 80 kilometer per uur werd bereikt. "Het was op zich een heel mooie finale. Ik vond het vet hoe groot het verschil was tussen ons twee en de rest. Daar kan ik nog steeds van genieten, dus ik ben met dit zilver ook blij." Zaterdagavond zette Lavreysen op de wielerbaan van het Omnisport centrum de kroon op zijn deelname aan de EK. Na de gouden en de zilveren medaille eerder die week was er in de keirin finale geen kruid gewassen tegen zijn krachtsexplosie. Gegangmaakt door een dernyrijder gingen de zes coureurs die zich via de kwalificatiewedstrijden hadden geplaatst in de finale van start. Nadat de gangmaker op de derny het strijdtoneel had verlaten zetten twee Franse coureurs zich op kop. Plotseling, geheel onverwacht voor zijn tegenstanders, kwam Harrie Lavreysen als een duveltje uit een doosje vanuit vijfde positie opzetten. De Luyksgestelnaar verraste met een felle demarrage alle anderen. Er moesten nog twee ronden op het ovaal worden afgelegd, maar dat weerhield de man uit het grensdorp er niet van uit volle kracht zijn rush naar de finish te voltooien. Geen van zijn tegenstanders slaagde er nog in om in zijn wiel te komen. De voorheen gevreesde Rus Demitriev hield wereldkampioen Büchli van het zilver af. Lavreysen kon zich juichend langs het dolenthousiaste thuispubliek begeven. Zijn EK mag met tweemaal goud en eenmaal zilver als bijzonder geslaagd worden beschouwd. "Ik heb echt een superweek gehad."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden