Guus Goossens werkt sinds begin dit jaar als vrijwilliger bij de Jacobushoeve. In de koffiekamer exposeert hij zijn schilderijen tot december.
Guus Goossens werkt sinds begin dit jaar als vrijwilliger bij de Jacobushoeve. In de koffiekamer exposeert hij zijn schilderijen tot december. (Foto: Ton van de Vorst)

'Mijn dochter zei: ik verzamel mensen'

Ton van de Vorst

Creatieve duizendpoot Guus

Guus Goossens is een duizendpoot. Sinds januari van dit jaar werkt hij als vrijwilliger bij de bibliotheek van de Jacobushoeve in Vessem. Daar zit hij prima op zijn plaats met boeken om zich heen, gebruikte spullen en vooral mensen.

Vessem – "Zeven jaar geleden kon ik stoppen met mijn werk als beleggingsadviseur bij de Rabobank. De markt voor beleggen was na de financiële crisis flink gekrompen en zelf was aan het nadenken over een andere invulling van mijn leven. Mijn dochter was toen net een paar jaar geleden overleden aan de gevolgen van een hersentumor, 28 jaar was ze pas. En ik dacht bij mezelf: waar doe ik het eigenlijk allemaal voor? Ik kan wel in een hoekje gaan zitten, maar ik leef nu."

Guus is een verzamelaar van boeken en platen, maar ook van kennis, vaardigheden en ervaringen, hij wil alles kunnen, leren en ervaren. Daar onderneemt hij ook van alles voor. Over elk onderwerp kan hij meepraten want hij heeft een brede belangstelling. Hij schildert bij Peter van den Borne en de Blaalse School, wandelt bij No Limits, is coördinator boeken bij de Jacobushoeve, speelt golf, tafeltennis en biljart, verzorgt een moestuin en hij is boekbinder en verzamelaar.

Anderhalf jaar geleden overleed zijn vrouw Jose. Met haar liep hij overal in den lande rommelmarkten af op zoek naar singletjes, boeken, legpuzzels. Thuis heeft hij een verzameling van zo's 8000 Nederlandstalige singles en een kleine 4000 buitenlandse. Een kamer is gevuld met sprookjesboeken, de complete serie Biggles pockets, Arendsoog en een keur aan jongensboeken. Hij lijkt altijd haast te hebben, als hij aan een schilderij begint dan moet dat liefst dezelfde dag nog af. Met zoveel interesses is enige haast onvermijdelijk, maar als hij met iemand in gesprek is dan neemt hij daar alle tijd voor.

Op het lijf geschreven

"Ik kwam al vaker bij de Jacobushoeve. De kringloopwinkel was voor Jose en mij toch wel een uitje, vanwege de kick om precies datgene te vinden waar je naar op zoek bent. Op dinsdag na het schilderen was ik er regelmatig te vinden, dan was ik op zoek naar boeken, singletjes en andere curiosa. Ik ontmoette op de boekenafdeling Harry Kort, we hadden wel een klik met elkaar en telkens als ik kwam had hij wel een interessant boek voor me. Hij heeft me overgehaald om hier te komen werken als vrijwilliger. Ik denk dat mensen ontmoeten het belangrijkste in het leven is. En dan denk ik wel eens aan mijn dochter die zei: ik verzamel mensen."

De Jacobushoeve is Guus op het lijf geschreven, hij is er als een vis in het water tussen de boeken, curiosa, de bezoekers en de vrijwilligers. In de ontmoetingsruimte zijn tot december schilderijen van zijn hand te zien. En daar vertelt hij graag over.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden